preskoči na sadržaj

Obrtnička škola Koprivnica

TehnoBahn znanja

U školskoj godini 2013./2014. Obrtnička škola Koprivnica provela je svoj peti LdV projekt naziva Tehnobahn znanja pod vodstvom Daria Jembreka. Za provođenje ovog projekta odobreno je 13.989,00 eura, a sudjelovalo je osam učenika i to pet elektrotehničara i tri tehničara za računalstvo, svi iz trećeg razreda. Učenici su obavljali stručnu praksu od 9.2.2014. do 22.2.2014. u Schkeuditzu kod Leipziga u Njemačkoj.
Partnerska ustanova bila je Vitalis GmbH iz Leipziga, dok je financijska sredstva osigurala Agencija za mobilnost i programe EU http://www.mobilnost.hr/. Učenici koji su stručnu praksu obavili u Njemačkoj su:
iz 3.A razreda smjera elektrotehničar
1. Matija Vugrinec
2. Marin Jambor
3. Tomislav Horvat
4. Deni Rončević
5. Matija Ištvanović

Iz 3. B razreda smjer tehničar za računalstvo:
1. Denis Vaupotić
2. Karlo Rasinec
3. Antonio Ledinski
4. Leonardo Markotić kao učenik u rezervi
U prvom dijelu projekta, učenici su odslušali 65 nastavnih sati priprema iz kulture i pedagogije, njemačkog jezika, engleskog jezika i struke. Cilj priprema je bio pripremiti učenike na mobilnost i razne situacije koje se pri tome mogu pojaviti, od socijalnih vještina do strukovnih. Mobilnost je trajala dva tjedna, a u Njemačku su putovali zrakoplovom iz Zagreba preko Beča u odlasku, a preko Münchena u povratku. Stručna praksa, smještaj i prehrana osigurala je partnerska ustanova.
Praktična nastava provodila sve svaki radni dan od 8 do 13 sati. Na praktičnoj nastavi učenici su izrađivali i ispitivali dijelove za električni automobil kao što su LED svjetla, automatski punjač akumulatora, univerzalno laboratorijsko napajanje, kontroler asinkronih motora kotača automobila i drugo. U poslijepodnevnim satima učenici u odslušali 10 sati njemačkog jezika sa izvornom govornicom i za to su dobili jezični certifikat.
U slobodno vrijeme posjetili su središte Leipziga i razgledali njegove znamenitosti, služili su se javnim gradskim prijevozom, ali i posjetili mnoge trgovine. Također su posjetili tvornicu BMW-a u Leipzigu gdje su u dvosatnom obilasku vidjeli proizvodnu liniju BMW X1. U dva dana vikenda posjetili su glavni grad Njemačke, Berlin. U Berlinu su razgledali čuvena Branderburška vrata, Alexsander Platz, vozili se metroom, posjetili su tehnički i egipatski muzej, parlament, rezidenciju njemačke kancelarke, spomenik žrtvama holokausta, Mercedes Benz Welt i druge berlinske znamenitosti.
U Hrvatsku su se vratili s puno dojmova, ali i s novim strukovnim kompetencijama koje su usvojili na praktičnoj nastavi. Njihove slike i objave možete vidjeti na društvenoj mreži:
http://www.facebook.com/tehnobahnznanja

Odsječak videa možete vidjeti i na promotivnom filmu Koprivničko-križevačke županije:
http://www.youtube.com/watch?v=MtObiCez4MI&feature=player_detailpage#t=706
 


VIRTUALNA ŠETNJA ŠKOLOM

 

UČENIČKI SERVIS

Centar kompetentnosti

POVELJA ZA MOBILNOST

Video promidžba

    

    

KORISNI LINKOVI

CMS za škole logo
Obrtnička škola Koprivnica / Trg slobode 7, HR-48000 Koprivnica / ss-obrtnicka-koprivnica.skole.hr / ured@ss-obrtnicka-koprivnica.skole.hr
preskoči na navigaciju