preskoči na sadržaj

Obrtnička škola Koprivnica

Učenici

O MOBILNOSTIMA

MOBILNOST = stručna praksa/usavršavanje u inozemstvu

Učeničke Erasmus+ mobilnosti u Obrtničkoj školi Koprivnica obično traju dva do tri tjedna te zapravo znače da učenici tijekom školske godine u dogovoreno vrijeme umjesto u svoju školu odlaze na stručnu praksu u partnersku školu u inozemstvu. Tamo uče znanja iz svoje struke, ali i novi jezik, upoznaju nove ljude, novi kraj, idu na izlete, druže se i tako razvijaju razne vještine, a za to sve dobivaju međunarodnu potvrdu koju mogu navesti u svom životopisu. S njima su stalno nastavnici u pratnji iz Obrtničke škole, a tijekom prakse mentori iz partnerske škole uče ih novim znanjima.

NAČIN ODABIRA UČENIKA

U obzir za odabir učenika ulaze svi učenici odgovarajućeg razrednog odjela koji su suglasni sa sudjelovanjem, kao i njihovi roditelji/skrbnici. Odabir se vrši u 3 kruga  - u prvom krugu u obzir se uzimaju ocjene (opći uspjeh, stručni predmeti, strani jezik) i vladanje. U drugom krugu nastavnici ocjenjuju učenike na temelju njihove susretljivosti, motiviranosti, marljivosti i pouzdanosti. U trećem krugu, koji se radi po potrebi, ocjenjuje se motivacijsko pismo učenika, ispituje poznavanje projekta ili provodi intervju s učenikom. Primjere procjene u drugom i trećem krugu možete pogledati u priloženim dokumentima ili klikom na vezu.

 

 

 

 

 

 

 

 

UVJETI SUDJELOVANJA U PROJEKTU 

Učenik će sudjelovati u mobilnosti u sklopu navedenog projekta ako zadovolji sljedeće uvjete:
 • redovito pohađa pripreme za mobilnost
 • svaki sat izostanka s priprema opravdava ispričnicom (roditelja, liječnika…)
 • redovito pristupa OLS platformi za učenje jezika
 • poštuje pravila ponašanja i ponaša se u skladu sa Statutom i Kućnim redom Obrtničke škole Koprivnica
 • surađuje i slaže se s ostalim sudionicima Projekta 
 • trudi se, zalaže i redovito ispunjava svoje obaveze na redovnoj nastavi i pripremama te ne popušta u uspjehu
 • trudi se, zalaže, savjesno i redovito ispunjava svoje obaveze u partnerskoj školi u kojoj se provodi mobilnost
 • svojim postupcima na najbolji način predstavlja Projekt i Školu
 • učenik i njegovi roditelji na vrijeme obavještavaju koordinatora mobilnosti ili razrednika o svim podacima i novostima važnima za sudjelovanje učenika u Projektu
 • ima važeću EU COVID potvrdu do kraja provedbe mobilnosti ili duže.
Projektni tim/razredno vijeće ima pravo u bilo kojem trenutku odlučiti o isključenju učenika iz sudjelovanja u mobilnosti u slučaju nepoštivanja gore navedenih uvjeta ili neke druge okolnosti koju taj tim/razredno vijeće procijeni važnom za sudjelovanje učenika u projektu.

 

PRIJE MOBILNOSTI

Da bi odabrani učenici bili spremni za mobilnost prolaze kroz nekoliko sati pripreme gdje će se upoznati jedni s drugima, s jezikom, krajem u koji idu, školom, dodatnim sadržajima struke, njihovim obavezama i ostalim što će im biti potrebno za mobilnost. Navedeni sati organizirani su djelomično u redovnoj nastavi, ali ponajviše izvan nje onako kako najbolje odgovara svim sudionicima (npr. od 13h do 14h radnim danom po definiranom rasporedu ili subotom). 
U pripremama sudjeluju i zamjenski učenici (ako ih ima) kako bi zajedno s odabranim sudionicima tvorili složnu skupinu i bili u potpunosti spremni za odlazak na mobilnost u slučaju potrebe.

Uobičajeni tip i sadržaj priprema:

 • Organizacija – kroz sastanke sa školskom Erasmus koordinatoricom i/ili koordinatorima mobilnosti učenici se upoznaju s pravilima Programa, izvorima informacija, pravilima sudjelovanja, mogućnostima, obavezama, s partnerom, programom prakse, ostalim programima i slično te redovito dobivaju upute i informacije;
 • OLS (Mrežna jezična potpora) – sa školskom Erasmus koordinatoricom učenici se upoznaju s OLS-om i načinima korištenja OLS-a; OLS (Online Linguistic Support) je mrežna jezična platforma Europske unije kojoj pristupaju sudionici mobilnosti kako bi napredovali u znanju jezika potrebnih za mobilnost. Upute o korištenju Platforme nalaze se među dokumentima na ovoj stranici.
 • Računalne pripreme (za trogodišnje smjerove) – ovisno o potrebi učenici s nastavnicima računalstva uče/ponavljaju/unaprjeđuju korištenje e-pošte, izradu Power Point prezentacija i korištenje ostalih Office alata (ako je potrebno),korištenje društvenih mreža (za diseminaciju), pretraživanje interneta i slično
 • Pedagoško-kulturološke pripreme – s pedagoškom službom ili nastavnicima učenici se upoznaju međusobno, rade na grupnoj koheziji, prezentacijskim vještinama (obično kroz izrađene prezentacije na Računalnim pripremama), upoznaju kulturu zemlje i grada mobilnosti, uče snalaženje u novoj okolini (promet, ophođenje), o financijskoj pismenosti (mudro upravljanje novcem) i sl.
 • Stručne pripreme – ovisno o sadržaju prakse i potrebama skupine učenici s nastavnicima struke unaprjeđuju znanja iz određenog stručnog područja kako bi bili spremniji za mobilnost
 • Jezične pripreme – ovisno o potrebi s nastavnicima jezika učenici uče jezik svoje struke te izrađuju stručni rječnik za potrebe mobilnosti

Sudjelovanje na satima pripreme obavezno je sa svakog sudionika ili zamjenskog učenika te se evidentira u obrascu kao ovaj.
Obrtnička škola organizira učenicima putovanje (busom/ kombijem/ avionom/ automobilom), smještaj (u učeničkom domu/ hostelu/ stanu), prehranu (3 obroka – u partnerskoj školi/ učeničkom domu/ restoranu), izlete, lokalni prijevoz (ako je potrebno) i osiguranje (zdravstveno, od odgovornosti, od nezgode). Troškovi mobilnosti pokriveni su sredstvima Europske unije, a učenici dobivaju i džeparac.
Sudionici prije odlaska na mobilnost primaju 80 % ukupnog džeparca, a nakon povratka s mobilnosti i ispunjavanja svog izvješća prema EU primaju ostatak na kunske tekuće račune otvorene na njihovo ime.
Prije odlaska na mobilnost učenici, odnosno njihovi roditelji, potpisuju potrebne ugovore.

TIJEKOM MOBILNOSTI

Tijekom mobilnosti učenici obavljaju stručnu praksu u jutarnjoj ili poslijepodnevnoj smjeni, stručnog sadržaja prilagođenog njihovom zanimanju. S njima su nastavnici u pratnji koji ih prate na izletima i pomažu im u svemu potrebnom. Organiziraju s njima i provođenje slobodnog vremena te zajednički pripremaju prezentacije o projektu, pomažu pri nadoknadi nastave koju učenici propuste i slično.

NAKON MOBILNOSTI

Učenicima je nakon povratka biti priznato razdoblje mobilnosti kao razdoblje provedeno na stručnoj praksi te su oni programi kojima je to obavezno oslobođeni tog udjela prakse u sklopu školovanja.
Nakon mobilnosti učenici ispunjavaju izvješće prema EU (koje dobivaju e-poštom), promoviraju projekt i mobilnost u Školi i šire te dobivaju odgovarajuće potvrde za održanu mobilnost.

KAKO MOŽEŠ SUDJELOVATI

 • budi dobar učenik
 • iskaži zanimanje razredniku ili školskom koordinatoru na mobilnost.obskc@gmail.com
 • prati obavijesti na mrežnoj i Facebook stranici Škole

 


VIRTUALNA ŠETNJA ŠKOLOM

 

UČENIČKI SERVIS

Centar kompetentnosti

POVELJA ZA MOBILNOST

Video promidžba

    

    

KORISNI LINKOVI

CMS za škole logo
Obrtnička škola Koprivnica / Trg slobode 7, HR-48000 Koprivnica / ss-obrtnicka-koprivnica.skole.hr / ured@ss-obrtnicka-koprivnica.skole.hr
preskoči na navigaciju