preskoči na sadržaj

Obrtnička škola Koprivnica

Mobilnost nastavnika - SEVILLA

OBAVIJESTI:

Datum: 08.04.2022.

IZVJEŠTAJ S MOBILNOSTI

Mobilnost osoblja u Sevilli (Španjolska) uključivala je praćenje rada nastavnika (Job Shadowing) u srednjoškolskoj ustanovi sa strukovnim obrazovanjem. Na mobilnosti su sudjelovala dva nastavnika Obrtničke škole Koprivnica, strojarske i elektro struke.

Mobilnost se odvijala u strukovnom dijelu škole Salesianos Trinidad u razdoblju od 03. do 16. travnja 2022. godine. Pratila se nastava različitih zanimanja, predmeta i razina znanja, te se upoznalo s funkcioniranjem španjolskog obrazovnog sustava s naglaskom na strukovno obrazovanje.

Nastavnik elektro struke promatrao je rad nastavnika na praktičnim vježbama iz auto dijagnostike, električnih instalacija, dijagnostike kvara elektroničkih uređaja. Zatim je pratio teorijsku nastavu iz elektropneumatike, demonstracijsku nastavu iz upravljanja trofaznim asinkronim motorima, programiranja PLC-a u LOGO!Soft programu, te prisustvovao pri provođenju ispita iz Mjerenja u elektrotehnici. Stečena pozitivna iskustva mogu se djelomično primijeniti u praktičnoj nastavi trogodišnjih elektro zanimanja, te na radioničkim vježbama četverogodišnjih zanimanja elektro smjera. Na predmetu za dijagnostiku kvara koristi se didaktička oprema tj. stvarni modeli elektroničkih audio pojačala, CD reproduktora i sl. Na električnim instalacijama jake i slabe struje koriste ploče s elementima koje učenici spajaju prema priloženim shemama. Na satu iz upravljanja trofaznim motorima demonstrirano je ručno upravljanje preko frekvencijskog pretvarača te automatsko preko Siemensovog PLC-a kojega programiraju preko LOGO!Soft-a. Nastavnik je stekao nova znanja modelirajući u programu „Catia“ gdje je izrađivao jednostavne modele. Nastavnik je surađivao s učenicima pomažući im pri sastavljanju sklopova na eksperimentalnim pločicama, s izradom spojeva električnih instalacija, te pri dijagnostici kvara uređaja.

Nastavnik strojarske struke promatrao je teorijsku nastavu iz auto dijagnostike, elektropneumatike, programiranja PLC-a, mjerenja i kontrole u strojarstvu, modeliranja u programu „Catia“, te tehnikama zavarivanja i greškama kod zavarivanja. Nadalje je pratio praktične vježbe iz demontaže i montaže automobilskih sklopova, sastavljanja elektropneumatskih sklopova prema shemi, unos programa u CNC obradni centar, NC i CNC strojnu obradu materijala, REL, MIG-MAG i TIG zavarivanje, mjerenja u proizvodnji. Nastavnik je pri tome stekao nova znanja u modeliranju i izradi simulacije u programu „Catia“, osnove rada u CNC programu „Sinumerik 840“, te za rad s robotiziranim alatima za mjerenje i kontrolu.

Osim Seville, u slobodno vrijeme nastavnici su posjetili gradove Córdobu, Jerez, Cádiz, Rondu i njihove glavne turističke atrakcije, te nekoliko bijelih sela Andaluzije.

S uspostavom Centra kompetentnosti, a ovisno o nabavljenoj opremi, moguće je uvesti elektropneumatiku u nove strukovne ili izborne module, te u postojeću praktičnu nastavu i radioničke vježbe svih elektro zanimanja čime bi se dodatno proširila znanja učenika i ojačale njihove kompetencije na tržištu rada.

Nastavnici će novostečena znanja i iskustva dijeliti s kolegama u kolektivu što može imati za rezultat poboljšanje rada nastavnika u školi, te informirati učenike ciljanih zanimanja o mogućnostima stručnog usavršavanja u inozemstvu.

Par fotografija s mobilnosti možete pogledati na sljedećoj poveznici: 

https://drive.google.com/drive/folders/1UqGVJ8Y4gRSYF0sT22e6d6et8yRE71Gd?usp=sharing

 

Datum: 28.2.2022.

NAJAVA MOBILNOSTI

Vrsta mobilnosti: mobilnost osoblja

Mjesto: Sevilla, Španjolska

Trajanje: 10 radnih dana (ukupno 14 dana)

Vrijeme mobilnosti: 3.3.-16.3.2022.

Partnerska ustanova: Salesianos Trinidad

Sudionici: jedan nastavnik iz područja strojarstva i jedan nastavnik iz područja elektrotehnike

Koordinator mobilnosti: Neven Komes

U sklopu Erasmus+ projekta KA1 mobilnosti nastavnika 2020., početkom ožujka 2022. god. će dva nastavnika Obrtničke škole Koprivnica otputovati u Španjolsku na praćenje rada njihovih španjolskih kolega. Praćenje rada odvijat će se u školskoj ustanovi Salesianos Trinidad koja se nalazi u Sevilli.

Mobilnost će se održati od 3. ožujka do 16. ožujka i u njoj će sudjelovati dva nastavnika: Damir Đelekovčan-strojarske struke i Neven Komes-elektrotehničke struke.

Nastavnici će tamo pratiti rad svojih španjolskih kolega, te vidjeti kako oni primjenjuju znanja iz navedenih struka prvenstveno kroz praktični rad i vježbe.

Viđeno i naučeno će nastavnici kasnije prezentirati svojim kolegama u školi i primjenjivati u nastavi svojih strukovnih predmeta.

 

Datum: 25. 5. 2021.

PRODUŽENJE TRAJANJA PROJEKTA

Zbog nemogućnosti realizacije mobilnosti tijekom šk. god. 2020./2021. produžen je projekt na šk. god. 2021./2022. Odabrani nastavnici ostaju sudionici projekta.

 

Datum: 19. 2. 2021.

ODLUKA O ODABIRU OSOBLJA ZA MOBILNOST

Sudionici mobilnosti osoblja u Španjolskoj bit će Neven Komes iz područja elektrotehnike te Damir Đelekovčan iz podučja strojarstva.

 

Datum: 8. 2. 2021.

OBJAVA NATJEČAJA ZA ODABIR OSOBLJA

Dana 8. veljače 2021. raspisuje se natječaj za odabir osoblja za mobilnost u Španjolskoj. Natječaj se odnosi na Erasmus+ projekt EUjedinjeni u Obrtničkoj 2020! pod brojem 2020-1-HR01-KA116-077290. Navedenim natječajem traže se dva nastavnika (jedan iz područja elektrotehnike i jedan iz područja strojarstva) za stručno usavršavanje u trajanju od 14 dana u Sevilli u Španjolskoj tijekom školske godine 2020./2021. ili 2021./2022. Rok za prijavu je 15. veljače 2021. g. U podnožju se nalaze svi potrebni dokumenti.

 

Datum: 20.1.2021.
PLANIRANJE MOBILNOSTI ZA SVIBANJ 2021.

S partnerskom organizacijom su nastavljeni dogovori o mobilnosti koja se planira prebaciti s veljače na svibanj 2021. g. te se trenutno pregovara o stručnom osposobljavanju u tvrtkama umjesto u školama zbog epidemiološke situacije.

 

Datum: 7. 12. 2020.

ODGODA MOBILNOSTI

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju odgođen je odlazak na sve mobilnosti. Sudionike ćemo odabrati čim se stanje malo popravi. Daljnje pripreme započet će kad to bude moguće.

 

OPIS PRIJAVLJENE MOBILNOSTI:

Mobilnost u SEVILLI uključuje jednog NASTAVNIKA iz područja STROJARSTVA i jednog NASTAVNIKA iz područja ELEKTROTEHNIKE tijekom dva tjedna u ustanovi VET center Salesianos Trinidad što će organizirati partnerska ustanova EUROMIND. Nastavnik strojarstva će se upoznati s praktičnim usavršavanjem u radionicama i u učionici, upoznat će nove načine korištenja nastavnih sredstava za bolju provedbu nastavnih sadržaja, učit će o obnovljivim izvorima energije u strojarstvu. Nastavnik elektrotehnike će usporediti rad kolega iz područja elektronike, upoznati vrstu opreme za izvođenje vježbi i provođenje praktične nastave iz drugog kuta. Ciljana područja: popravak elektroničkih uređaja i pronalazak kvarova, mikroupravljači za IoT.


PROMOTIVNI VIDEO

VIRTUALNA ŠETNJA ŠKOLOM

 

UČENIČKI SERVIS

Centar kompetentnosti

Facebook OBSKC

Facebook ERASMUS+ OBSKC

POVELJA ZA MOBILNOST

Video promidžba

    

    

KORISNI LINKOVI

CMS za škole logo
Obrtnička škola Koprivnica / Trg slobode 7, HR-48000 Koprivnica / ss-obrtnicka-koprivnica.skole.hr / ured@ss-obrtnicka-koprivnica.skole.hr
preskoči na navigaciju