preskoči na sadržaj

Obrtnička škola Koprivnica

 > Projekti  > EDU Roma
Projekt EDU Roma u Obrtničkoj školi

23.-24. 6.2022. -2.studijsko putovanje učenika iz Pečuha (Pecs), Mađarska u Hrvatsku i završetak EDU Roma projekta
(Autor članka i fotografija: Slavko Franjo, dipl.inf, školski koordinator Interreg projekta EDU Roma)

Nakon održane završene konferencije i Dana romskog filma u Koprivnici još je jedna aktivnost ostala da se projekt privede završetku. To je bilo 2. studijsko putovanje sudionika projekta u Zagreb i u Varaždin. Dana 23.6. smo se sudionici iz obje zemlje sastali na zajedničkom ručku u POU Koprivnica – Domoljub, te nakon ručka svaki svojim autobusom krenuli u Zagreb. U Zagrebu smo tijekom popodneva posjetili TV Mrežu u Novom Zagrebu – privatnu i komercijalu televiziju. Djelatnici TV Mreže su ljubazno primili ovaj nemali broj posjetitelja (25 sudionika) i proveli po svim TV studijima u kojima se snimaju TV emisije. Snimili su i naš posjet svojoj TV kući te uzeli nekoliko izjava i kratkih intervjua s našim učenicima i ravnateljicom POU Koprivnica. Obećali su nam poslati obrađene snimke kao dio dokumentacije za naš projekt. Na kraju su nas još i počastili okrjepom da možemo nastaviti razgledavati centar Zagreba. Nakon razgledavanja i odmora u McDonald'su vratili smo se u Koprivnicu.
Sljedećeg dana smo u prijepodnevnim satima krenuli u Varaždin u dogovoreni posjet Varaždinskoj televiziji VTV. I u ovoj smo TV kući bili ljubazno primljeni i provedeni kroz proces stvaranja i pripreme vijesti i drugih informativnih sadržaja. Nakon toga smo po veoma teškom, sparnom i vrelom vremenu razgledali prebogatu gradsku baroknu jezgru i nastavili se družiti na zajedničkom ručku u restoranu Domenico. Nakon toga smo još malo prošetali gradom i oprostili se od naših mađarskih prijatelja kojima smo savjetovali razgled poznatog i lijepog varaždinskog groblja jer su tamo bili parkirani busevi. Napravili smo zajedničku fotografiju kod Uršulinskog samostana i otpravili ih s dobrim željama za sretan povratak doma i uspješne neke nove projekte. A mi smo se još malo 'izgubili' u uskim varaždinskim ulicama za nekim drugim 'dogovorima i poslovima'.
Tako smo ovaj naš jedno i pol godišnji projekt priveli samom koncu. Ostalo nam je isplanirano još jedno druženje na kojem ćemo sudionicima podijeliti potvrde o sudjelovanju u projektu i prisjetiti se samo korisnih i lijepih trenutaka ovog plemenitog projekta s višom svrhom. U međuvremenu čekamo i objavljivanje izrađenih filmova na nekoj web platformi kako bi bili dostupni i sveopćoj zainteresiranoj javnosti. Naš film, koji su izradili učenici Obrtničke škole Koprivnica sa svojim profesorima i mentorima u ovom projektu, znakovito se zove: Mnj – Ruke. Detalje nećemo otkrivati da bi vaša znatiželja bila veća i da biste s većim nestrpljenjem pogledali film i otkrili razlog ovakvom zanimljivom naslovu. Za sada (dodatne) informacije o projektu možete popratiti na službenoj stranici projekta: https://www.eduroma.eu/
                8.-9. 6.2022. -Završna konferencija EDU Roma projekta  i Dan romskog filma
(Autor članka i fotografija: Slavko Franjo, dipl.inf, školski koordinator Interreg projekta EDU Roma)

Svi sudionici projekta EDU Roma iz Mađarske i Hrvatske sa svojim gostima te uzvanici, predstavnici gradske i županijske vlasti, ravnatelji POU Koprivnica i Obrtničke škole Koprivnica i partnerskih ustanova iz Mađarske okupili su se 8.lipnja prije podne u Domoljubu kako bi prisustvovali Završnoj konferenciji projekta. Ravnateljica POU Koprivnica Maja Holek govorila je o tijeku projekta, a Irena Babić o postignutim ciljevima projekta i zadovoljenim indikatorima uspješne provedenosti projekta. Ravnateljica partnerske ustanove Fund iz Pečuha Katalin Kovacs govorila je o nužnosti i potrebi integracije romske zajednice i vrijednosti te zajednice u život i društvo većinske zajednice te o ulozi samog projekta EDU Roma koji je u postizanju tog cilja imao također svoju vrijednu ulogu. Nazočnima su se predstavili i učenici sudionici projekta iz obje države koji su predstavili i najavili filmove koji su tijekom projekta nastali kao rezultat zajedničkog djelovanja romske i neromske djece i mladih s obje strane granice.
Gledateljstvo je sa zanimanjem i pažnjom pogledalo filmove i nagradilo ih pljeskom te kasnije u druženju i pozitivnim kritikama. Tijekom večeri održan je i Dan romskog filma na kojem su prikazana dva filma s tematikom romskog načina života i vrijednosti: Zvonar crkve Notre Dame i Sakupljači perja.

                             

 

2.-3. 6.2022. -4.projektni sastanak i 1.studijsko putovanje učenika iz Pečuha (Pecs), Mađarska u Hrvatsku
(Autor članka i fotografija: Slavko Franjo, dipl.inf, školski koordinator Interreg projekta EDU Roma)

Na posljednjem susretu u Mađarskoj tijekom svibnja dogovoren je dolazak učenika i suradnika iz mađarskih partnerskih ustanova na studijski posjet u Hrvatsku. Dogovoren je i termin održavanja 4.projektnog sastanka u organizaciji Obrtničke škole Koprivnica. To se i dogodilo 2.lipnja 2022. godine. Učenici i njihovi pratioci, te sudionici projektnog tima za sastanak, njih ukupno 22, došli su u Koprivnicu. S obzirom na održavanje državne mature u Obrtničkoj školi, projektni sastanak je održan u prostorijama POU Kc -Domoljub, tijekom kojeg su se učenici s pratiocima smjestili u Hotelu Zlatan. Sudionici projektnog sastanka zajednički su raspravili  plan održavanja završne konferencije 8. lipnja u Koprivnici te sadržaje i organizaciju 2.studijskog posjeta mađarskih partnera Hrvatskoj.
Nakon održanog sastanka i zajedničkog ručka mađarski sudionici projektnog sastanka su se vratili u Mađarsku, a u sklopu studijskog posjeta naši i mađarski učenici s pratećim nastavnim osobljem razgledali su grad uz vodstvo Elizabete Milanović Glavica te posjetili Galeriju Mijo Kovačić i Gradsku galeriju te se prigodno družili do večeri.
Drugi dan su u prijepodnevnim satima bili na projekciji kratkometražnog filma naše redateljice i suradnice projekta Karle Lulić te se zadržali u razgovoru s njom. Nakon toga su posjetili i razgledali Obrtničku školu Koprivnica gdje ih je primio i po novoizgrađenom dijelu škole (Centru kompetencija) proveo ravnatelj Zlatko Martić. Nakon toga su se mađarski posjetitelji vratili u Pečuh.
                    

 

26.-27. 5.2022. -2.Studijsko putovanje učenika u Pečuh (Pecs), Mađarska
(Autor članka i fotografija: Slavko Franjo, dipl.inf, školski koordinator Interreg projekta EDU Roma)

U jeku priprema za Dan otvorenih vrata naše škole, hvatajući korak s obavezama i aktivnostima nakon Erasmusa u Velenju i snimanja filma u Domoljubu pripremamo se veselo i za drugo putovanje u Mađarsku. U drugi posjet mađarskim kolegama išli su: Senada Horvat, Emina Hrženjak, Ivan Lalić, Kristina Oršoš, Severina Oršoš, Karlo Oršuš, Eva Petrović, Gabrijel Vedriš i Luka Vuković. U pratnji učenica i učenika ovaj put su pedagog škole Tomislav Terstenjak i profesor informatičkih predmeta Slavko Franjo, te Irena Babić jedna od voditeljica projekta iz POU Koprivnica. Mađarski partneri su nam u zajedničkom druženju tijekom popodneva prikazali dio svojeg filma te smo s njima raspravljali o temi njihovog i našeg filma i o izazovima s kojima smo se i oni i mi nosili tijekom stvaranja filma i snimanja. Drugi dan su nas poveli na razgledavanje i vrlo lijepe lokacije na kojoj je dio filma sniman. Radi se o Pečuškom jezeru u brdovito-šumskom predjelu ponad Pečuha, omiljenoj destinaciji stanovnika regije za rekreaciju, odmor i boravak u prirodi. Nakon zajedničkog ručka vratili smo se u domovinu. Tijekom ovog boravka u Pečuhu dogovoreno je da naši mađarski partneri dođu u uzvratni posjet 2. i 3. lipnja kako bi upoznali naš grad, školu, okružje i lokaciju gdje će se održati završna konferencija i projekcija filmova na Danima romskog filma u Koprivnici 8.6. 2022.
       

          


travanj-svibanj 2022. -Snimanje filma u Domoljubu
(Autor članka: Slavko Franjo, dipl.inf, školski koordinator Interreg projekta EDU Roma
Fotografije ustupio: Ivan Lalić)


Po povratku iz Pečuha, puni dojmova i lijepih sjećanja, razišli smo se na proljetne praznike. Povratkom s praznika počela su ponovno redovna okupljanja u Domoljubu (tjedno i više puta) te uvježbavanje uloga, pripremanje i osmišljavanje scenografije i prikupljanje potrebnih rekvizita iz domaćih škrinja i obiteljskih izvora. Isprobava se i tehnika, kamere i osvjetljenja. Tijekom svibnja, do povratka Eve i Luke s Erasmus+ projekta u Velenju od tri tjedna, obavljena su i snimanja svih dijelova i scena filma pa se može započeti s montažom i postprodukcijskim procesom. Nedostatak slika sa svih setova i susreta samo je posljedica posvećenosti snimanju i prezauzetosti aktivnostima oko snimanja.

     

   

  

 

12. -13. 4. 2022. -1.Studijsko putovanje učenika u Pečuh (Pecs), Mađarska
(Autor članka i fotografija: Slavko Franjo, dipl.inf, školski koordinator Interreg projekta EDU Roma)

Projektnim planom predviđeni su i međusobni  posjeti sudionika EDU Roma projekta radi dijeljenja iskustava u stvaranju filma. Na prvi posjet partnerima u Pečuh 12- i 13, travnja išli su: Roman Balog, Senada Horvat, Valentina Horvat, Kristina Oršoš, Severina Oršoš, Nisa Oršuš i Gabrijel Vedriš. Učenice i učenike su pratili njihovi profesori Iva Horvat i Slavko Franjo, a iz Pučkog otvorenog učilišta i ravnateljica Maja Holek. Domaćini u Pečuhu su predstavili svoju školu Cigány Szociális és Művelődési Módszertani Bázis (CSZMMB) koju kratko zovu Fund-iskola te se predstavili gostima nizom romskih plesova. I goste su pozvali na učenje plesa pa su se neki i okušali u tom zahtjevnom zadatku. U sklopu ovog posjeta razgledali smo i filmski studio u Nagykozaru u kojem su snimane mnoge obrazovne emisije za mađarske mališane. Drugog dana posjeta smo razgledali prelijepi grad Pečuh te posjetili s domaćinima i televizijski studio mađarske televiziije PanonTV  u kojem su se neki okušali i u voditeljskim ulogama. Za sve je ovaj odlazak u Mađarsku vrlo lijhepih sjećanja i nezaboravnih iskustava koja su motivirala sudionika da i dalje predano rade na projektu. Nažalost u ovaj posjet mađarskim partnerima nisu mogli poći i ostali sudionici projekta, što zbog obaveza pohađanja praktične nastave što zbog pisanja probne državne mature. Oni će svakako biti sudionici sljedećeg posjeta koji je planiran u svibnju.

  

    

    

  

  

24.3.2022. 
(Autor članka i fotografija: Slavko Franjo, dipl.inf, školski koordinator Interreg projekta EDU Roma)


I dalje nastavljamo s uvježbavanjem glume, prema podijeljenim ulogama, postavljamo rasvjetu  i filmsku opremu, ponavljamo scene, osmišljavamo potrebne rekvizite, …ukratko nastavljamo s radom za koji sve više uviđamo koliko je zahtjevan, složen i zahtijeva koordinaciju mnogo sudionika: scenarista, glumaca, redatelja, majstora rasvjete, kamermana, statista, fotografa…

Učionica POU KC pretvorena u filmski studio  probna šetnja glumačke postave

kadar iz probnog videa
 

19.3.2022. 
(Autor članka i fotografija: Slavko Franjo, dipl.inf, školski koordinator Interreg projekta EDU Roma)


Učenici sudionici projekta su s profesorima Tomislavom Terstenjakom i Slavkom Franjom upoznali prostor Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica, zvanog Domoljub, u kojem će se snimati kratki film za koji su izradili scenarij. Upoznali su i filmsku opremu za snimanje i obradu video materijala te napravili plan i raspored scena za pojedine kadrove od kojih će se sastojati filmski uradak.

EDURoma u  Domoljubu1  EDURoma u Domoljubu 2

EDU Roma u Domoljubu3  Dvorište Domoljuba kao scena za snimanje

10.3.2022.
(Autor članka i fotografija: Slavko Franjo, dipl.inf, školski koordinator Interreg projekta EDU Roma)

Nastava i rad s učenicima na izradi scenarija, razradi i karakterizaciji likova, te osmišljavanju scena i kadrova za film se nastavlja i učenici se rado uključuju. Iznose svoje ideje, promišljaju osobine likova glavne priče, nastoje osmisliti i zapisati scenoslijed i te se pripremaju za snimanje kadrova. Tijekom sljedećeg tjedna će se radionica održati na lokaciji POU Koprivnica u dvorištu i prostorijama „Domoljuba“ koji su za tu namjenu iz sredstava projekta i obnovljeni te će biti glavni prostor snimanja filma.

  

      

22.-23. 2.2022.
(Autor članka i fotografija: Slavko Franjo, dipl.inf, školski koordinator Interreg projekta EDU Roma)

Na poziv partnera CSZMMB iz Pečuha i u njihovoj organizaciji održan je 3. sastanak projektnog tima uživo u Pečuhu dana 22.2. 2022. u Romskoj umjetničkoj školi u Pečuhu, te posjet filmskom studiju u Nagykozarima. A dana 23.2. je u organizaciji Láthatár Közhasznú Egyesület organizacije i tematska konferencija o prisutnosti Roma u filmskoj umjetnosti 20. stoljeća i početka 21. stoljeća. Iz Hrvatske su na tim događanjima prisustvovali Maja Holek i Irena Babić iz POU Koprivnica i Slavko Franjo iz Obrtničke škole. A posebni gost predavač iz Hrvatske na tematskoj konferenciji je bio poznati hrvatski filmski kritičar i režiser Daniel Rafaelić. Iskustva i spoznaje s tih događanja će biti korisno upotrijebljena u radu s učenicima na daljnjim aktivnostima projekta. Tijekom projektnog sastanka dogovoreni su međusobni posjeti učenika iz Mađarske u Koprivnicu i obrnuto. A posjeti bi se trebali realizirati tijekom ožujka, travnja i svibnja 2022. godine.

 

   

  

  

24.1.2022.
(Autor članka: Slavko Franjo, dipl.inf, školski koordinator Interreg projekta EDU Roma)

Započele su radionice i nastava prvog modula Stvaranje scenarija (Screenwriting/Scenario/Synopsis)  s učenicima u Obrtničkoj školi. Također je i oprema za praktični dio edukacije premještena u  POU Koprivnica te se sve priprema za proces produkcije i postprodukcije filmskog uratka.

Učenice i učenici sudionici projekta EDU Roma

R.br.    Učenica/Učenik          Razred /smjena

1.       Balog Roman            1.c /B

2.       Bogdan Leonardo     2.f /B

3.       Horvat Senada          2.e /B

4.       Horvat Valentina        3.e /A

5.       Hrženjak Emina         3.a /A

6.        Lalić Ivan                  3.b /A

7.       Oršoš Dorijan            2.c /B

8.       Oršoš Kristina            2.e /B

9.       Oršoš Severina         1.e /B

10.     Oršuš Kristina           3.e /A

11.     Oršuš Karlo               2.f /B

12.     Oršuš Nisa                2.e /B

13.     Petrović Eva             3.b /A

14.     Požgaj Vladimir        3.f /A

15.     Vedriš Gabrijel          2.c /B

16.     Vuković Luka            3.b /A

13.12.2021
(Autor članka: Slavko Franjo, dipl.inf, školski koordinator Interreg projekta EDU Roma)

Prema zaključku donesenom na radionici 29.11. 2021. da se krene u nastavu i rad s učenicima prije Božićnih blagdana održani su prvi susreti i upoznavanje učenika uključenih u sam projekt kako jednih s drugima tako i sa sadržajem projekta i organizacijom daljnjeg rada: sastanaka, teorijske nastave u prostorima Obrtničke škole i praktične nastave u prostorima Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica ( u dvorištu „Domoljuba“) u kojima će se snimati video uradak. Dinamika i termini nastave će se dogovarati tijekom budućeg razdoblja jer ovise o mnogim čimbenicima (epidemiološkoj situaciji, mogućnosti dolazaka učenika na nastavu i pripreme jer nisu svi iz iste smjene i ne idu svi u isto vrijeme na redovitu praktičnu nastavu, te o mogućnostima samih nastavnika s obzirom na njihovu uključenost i u druge projekte Obrtničke škole: Erasmus+, edukacije vezane za uspostavljanje Regionalnog centra kompetentnosti, angažman u projektu razvoja kompetencija temeljenih na učenju za tržište rada, uz redoviti svakodnevni nastavnički posao).

Radionica u školi 1- Iva Horvat   radionica u školi - Iva Horvat2

Radionica u školi - Iva Horvat3  Radionica u školi - Iva Horvat4

29.11.2021.
(Autor članka i fotografija: Slavko Franjo, dipl.inf, školski koordinator Interreg projekta EDU Roma)

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica održana je radionica za nastavnike predavače uključene u projekt svih partnera, pod nazivom Train the trainers, 29.11.2022.  u prostorima POU na Trgu bana Jelačića u Koprivnici. Pod propisanim epidemiološkim mjerama nastavnici iz obje zemlje i iz svih partnerskih ustanova sudjelovali su na radionici kako bi usvojili preporuke i smjernice za rad s učenicima na provođenju kurikuluma. Nakon radionice druženje i suradničke aktivnosti nastavile su se i tijekom ručka. Zaključak je da se s nastavom započne tijekom prosinca 2021. godine te da se prikupe suglasnosti roditelja svih učenica i učenika koji sudjeluju u projektu.

  

  

   

 

12.11.2021.
(Autor članka i fotografija: Slavko Franjo, dipl.inf, školski koordinator Interreg projekta EDU Roma)


Održan je Teams-meeting svih partnera projekta tijekom kojeg je raspravljen sadržaj kurikuluma projekta po kojem će se odvijati rad s učenicima u obje države. Kurikulum se sastoji od 4 modula: 
1.pisanje scenarija (Screenwriting)/Scenario/Synopsis),
2.oblikovanje i snimanje (Editing &  Filming),
3.produkcija i postprodukcija (Production & Postproduction) i
4.praktičan rad (Practicum) u ukupnom trajanju od 120 sati neposrednog rada s učenicima. Partneri su se složili s iznesenim prijedlogom kurikuluma koji je izradio prof. Tomislav Terstenjak, pedagog Obrtničke škole, a nastavu će s učenicima provoditi nastavnici škola u obje države koji su uključeni u sam projekt. U Obrtničkoj školi su to Iva Horvat i Slavko Franjo, oboje profesori informatičko-računalske grupe predmeta. U izradi i doradi kurikuluma pomagala je svojim stručnim angažmanom i Karla Lulić, redateljica i filmašica.

 

21.10.2021.
(Autor članka: Slavko Franjo, dipl.inf, školski koordinator Interreg projekta EDU Roma)


Odobreno je i prihvaćeno Izvješće za prvo izvještajno razdoblje (siječanj -travanj) u 2021. godini kojim se potvrđuju sve navedene aktivnosti u tom razdoblju i odobrava potraživanje sredstava iz projekta u iznosu 5856,86 € B3 partnera, odnosno Obrtničke škole Koprivnica.

 

9.9.2021.
(Autor članka i fotografija: Slavko Franjo, dipl.inf, školski koordinator Interreg projekta EDU Roma)

U organizaciji B3 partnera projekta, tj. Obrtničke škole Koprivnica održana je 4. radionica tijekom projekta, koja je bila ujedno i prvi uživo susret i sastanak sudionika iz svih partnerskih ustanova angažiranih u ovom projektu, s obje stranice granice. Situacija s Covid-19 pandemijom u Mađarskoj je postala dovoljno povoljna da se odluče na dolazak u Hrvatsku. Iz Mađarske je došlo 8 sudionika, a i iz Hrvatske je bilo 8 sudionika, te ravnatelj Obrtničke škole, gospodin Zlatko Martić koji je pozdravio goste i sudionike. S obzirom da su svi sudionici imali Covid potvrde da nisu opasni za druge ni izloženi riziku zaraze, radionica se mogla održati u konobarskom praktikumu naše škole. Na opće zadovoljstvo svih uključenih.
Tema radionice je bila dovršetak izrade kurikuluma za rad s učenicima na projektu Sam izbor učenika sudionika u projektu bi se trebao provesti po povratku učenika u školske klupe, najkasnije do kraja rujna. U skupini učenika s kojom će se raditi na projektu će biti najmanje 10 pripadnika romske populacije učenika i najmanje 2 pripadnika neromske populacije, obaju spolova.
Na radionici su utvrđeni konačni ishodi projekta i kurikularne sastavnice za sve sudionike po kojima će raditi s učenicima u obje zemlje sudionice da se postigne cilj i svrha projekta. Podijeljeni su i promotivni materijali za sve partnere te digitalni medij sa predloženim sadržajima za radionice s učenicima.
Nakon službenog i radnog dijela sastanka i radionice sudionici su se nastavili neformalno družiti još neko vrijeme uz ručak i desert.
Sljedeći uzvratni posjet najavljen je za kraj listopada ove godine u Pečuhu za svo administrativno osoblje uključeno u projekt.


   

   

 

 

14.7.2021.
(Autor članka: Slavko Franjo, dipl.inf, školski koordinator Interreg projekta EDU Roma)

Održana je i 3. radionica putem Zoom platforme jer epidemiološke prilike nisu bile povoljne za održavanje radionice uživo kako je bilo planirano, u Pečuhu u udruzi Cigány Szociális és Művelődési Módszertani Bázis (CSZMMB) koja je B2 partner u projektu.
Tema ove radionice je bila je filmska postprodukcija i montaža. Izlaganje o 3. modulu  je održala Karla Lulić sa živopisnim primjerima iz prakse.
Nakon izlaganja se još raspravljalo o sljedećoj radionici koja bi se trebala održati u rujnu, u organizaciji B3 partnera, odnosno Obrtničke škole Koprivnica. Ponovno se naglašava:  ako to budu dopuštale epidemiološke mjere i opća situacija s Covid 19 pandemijom.
Školski koordinator projekta izvještava kako je proces nabave filmske opreme započeo još u svibnju. Na poziv za javnu nabavu javila se samo jedna tvrtka - AviTeh iz Zagreba koja je poslala ponudu te nakon izbora dobavljača krenula i u nabavu opreme vrijedne oko 65.000,00 kn. Isporuka same opreme se očekuje tijekom ljeta, vjerojatno tijekom kolovoza.

12.5.2021.
(Autor članka: Slavko Franjo, dipl.inf, školski koordinator Interreg projekta EDU Roma)

Premda je radionica u organizaciji B1 partnera trebala biti održana 7.5.2021. kolege iz Mađarske su tražili odgodu zbog organizacijskih problema, pa je radionica u obliku Zoom sastanka održana  12. svibnja.
Radionica se odnosila na predstavljanje dosadašnjeg napretka u izvršavanju zadatka projekta: uspostavljeno je web sjedište projekta i popunjeno osnovnim podacima, u izradi su i promotivni materijali: rollup plakati (pingvini), te izabran logo projekta od nekoliko predloženih.
Karla Lulić i ovaj put nastavlja s predavanjem o samoj fazi izrade filma (film making), a Tomislav Terstenjak najavljuje skori dovršetak materijala za radionice s učenicima koji će biti distribuirani svim partnerima tijekom sljedeće radionice. Sljedeća bi radionica trebala biti u organizaciji B2 partnera (CSZMMB, Pecs) u Mađarskoj u Pečuhu ako to prilike budu dopuštale, tijekom srpnja, 2021.
Voditelj  projekta u Obrtničkoj školi, Slavko Franjo, predaje pripremljenu dokumentaciju za kreiranje izvješća o prvom četveromjesečnom izvještajnom razdoblju firmi Lobrux iz Koprivnice koja je angažirana na vođenju projekta i potrebne dokumentacije za Obrtničku školu Koprivnica.


Logo projekta EDU Roma


 

Tijekom svibnja treba započeti i proces nabave filmske opreme potrebne za proces snimanja i montaže filma za što su osigurana sredstva u projektu. Za Obrtničku školu ona iznose 8900€.


27.4.2021.
(Autor članka: Slavko Franjo, dipl.inf, školski koordinator Interreg projekta EDU Roma)

Održan je novi Zoom sastanak tijekom kojeg je ravnateljica POU Koprivnica Maja Holek izvijestila o stanju projekta. Još uvijek ne postoji mogućnost da se planirana radionica u organizaciji B1 partnera (Láthatár Közhasznú Egyesület, Pecs) održi uživo u Mađarskoj u Pečuhu pa predlaže da i ova radionica bude održana online putem Zoom platforme 7.svibnja 2021. Tijekom ovog sastanka smo saznali da nas je i jedan kolega iz Mađarske napustio, preminuo je. Njegovu će ulogu u ustanovi preuzeti netko od njegovih kolega. 


29.1.2021.
(Autor članka: Slavko Franjo, dipl.inf, školski koordinator Interreg projekta EDU Roma)

Prema ranijem dogovoru i planu odvijanja aktivnosti projekta zakazan je za 29.1.2021. online sastanak u Zoom platformi jer planirani sastanak uživo nije bilo moguće održati zbog loše epidemiološke situacije s Covid 19 pandemijom.
Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica, Maja Holek, pokrenula je Zoom sastanak na kojem su sudjelovali, osim nje, iz POU Irena Babić, zatim Karla Lulić, direktorica tvrtke Dobri film iz Koprivnice, kolege profesori i suradnici iz svih partnerskih ustanova  u  Mađarskoj, školski pedagog Tomislav Terstenjak te profesori Iva Horvat i Slavko Franjo iz Obrtničke škole koji će raditi s djecom tijekom projekta. Tijekom Zoom sastanka je predstavljen plan odvijanja EDU Roma projekta.
Karla Lulić će zajedno s pedagogom Tomislavom Terstenjakom osmisliti kurikulum po kojem će se raditi teorijska obrada faza izrada filma kao i provoditi radionice s učenicima. Do listopada 2021. je rok za izradu kurikuluma. Nakon toga kreće edukacija edukatora krajem godine, a nakon toga profesori će raditi s učenicima prema kurikulumu. Istom dinamikom se trebaju odvijati aktivnosti i na mađarskoj strani.
Već tijekom ove online radionice Karla Lulić je predstavila osnovne pojmove iz područja i procesa planiranja i razvoja filma. Do sljedećeg sastanka koji bi se trebao održati u organizaciji B1 partnera (Láthatár Közhasznú Egyesület) u Mađarskoj, ako to dopusti situacija s pandemijom korona virusa tijekom travnja, treba prevesti s mađarskog i hrvatskog jezika na engleski i obrnuto do sada pripremljene materijale, ispuniti web sjedište projekta osnovnim podacima i pripremiti promotivne materijale projekta.
        
   

  

 11.1. 2021.
(Autor članka: Slavko Franjo, dipl.inf, školski koordinator Interreg projekta EDU Roma)


Obrtnička škola se uključila u Interreg  projekt prekogranične suradnje država Mađarske i Hrvatske kao jedan od partnera, još pandemijske 2020. godine, no pravi početak projekta bio je 1.1.2021., a završetak projekta bi trebao biti 30.6. 2022.
Pokretač ovog projekta i njegov vodeći partner (Lead Beneficiary -LB) je Pučko otvoreno učilište Koprivnica, a Obrtnička škola Koprivnica je njegov partner (B3 -Beneficiary) s hrvatske strane granice, dok su s mađarske strane granice partneri: Láthatár Közhasznú Egyesület (B1-Beneficiary) i Cigány Szociális és Művelődési Módszertani Bázis (CSZMMB, B2 -Beneficiary). Obje ustanove su iz Pečuha.  
Glavni cilj ovog projekta je pomoći romskoj populaciji u objema državama u rješavanju problema suživota s većinskim stanovništvom te pomoći romskoj djeci u uključivanju u obrazovni sustav.
Sve partnerske ustanove su na neki način svojim radom uključene u obrazovni sustav i kao takve prepoznaju svoju ulogu u ostvarivanju cilja projekta. Uloga naše škole u ovom projektu je potaknuti i voditi romsku i neromsku mladež da  suradnjom i zajedničkim radom stvori filmski uradak s tematikom koju romska populacija želi predstaviti većinskoj te film prikazati javnosti na Danima romskog filma u Koprivnici. Za to će biti nabavljena potrebna audio-video oprema koja će se koristiti u izradi i montaži filmskog uratka. Tako će sudionici projekta steći i osnovna znanja u procesu nastanka, obrade i distribucije filma, a svoja će iskustva razmijeniti s kolegama iz Mađarske.
Projektni tim u Obrtničkoj školi čine: Andrea Alduk, računovotkinja škole, Tomislav Terstenjak, pedagog, te profesori informatičke grupe predmeta Iva Horvat i Slavko Franjo koji je i koordinator projekta u Obrtničkoj školi kao partnerskoj ustanovi.

Ukupni proračun projekta iznosi 248 340,38 €.

Službena web stranica projekta se nalazi na poveznici: https://www.eduroma.eu/


PROMOTIVNI VIDEO

VIRTUALNA ŠETNJA ŠKOLOM

 

UČENIČKI SERVIS

Centar kompetentnosti

Facebook OBSKC

Facebook ERASMUS+ OBSKC

POVELJA ZA MOBILNOST

Video promidžba

    

    

KORISNI LINKOVI

CMS za škole logo
Obrtnička škola Koprivnica / Trg slobode 7, HR-48000 Koprivnica / ss-obrtnicka-koprivnica.skole.hr / ured@ss-obrtnicka-koprivnica.skole.hr
preskoči na navigaciju