preskoči na sadržaj

Obrtnička škola Koprivnica

Mobilnost učenika (pomoćni) - Maribor

​​

 • vrsta mobilnosti: mobilnost učenika
 • mjesto: Maribor, Slovenija
 • trajanje: 10 radnih dana (ukupno 13 dana)
 • vrijeme mobilnosti: 3. 5. – 15. 5. 2022.
 • partnerske ustanove: IC Piramida Maribor, Biotehniška šola Maribor
 • sudionici: 
  • 6 učenika zanimanja pomoćni pekar, pomoćni kuhar/slastičar, pomoćni cvjećar
  • 4 nastavnika u pratnji
 • koordinatorica mobilnosti: Ana Borko

 

2. lipnja 2022. 

O MOBILNOSTI U MARIBORU

 

U sklopu projekta Erasmus+ 2021. šestero učenika prvog, drugog i trećeg G razreda Obrtničke škole Koprivnica obavljalo je stručnu praksu u Mariboru u Sloveniji. Pomoćni kuhari i slastičari te pomoćni pekari praksu su obavljali u Izobraževalnom centru Piramida Maribor, dok je pomoćna cvjećarka praksu obavljala u Biotehniškoj šoli Maribor. Praksu su obavljali od 3. do 14. svibnja 2022., a svi su bili smješteni u Dijaškom domu Lizike Jančar.

Pomoćni kuhari i slastičari izrađivali su slastice kao što su kremšnite, djedov brk, gibanica, rum i kokos kuglice, deserti u čašama, a posebno ih je oduševila izrada sladoleda. Pripremali su slastičarske kreme s maslacem i svaku slasticu pažljivo dekorirali odgovarajućom glazurom. Suhe kolače i kekse pakirali su za prodaju u školskoj prodavaonici.

Pomoćni pekari naučili su oblikovati peciva u tzv. osmice te su izvježbali izradu pereca, štapića i pletenje pletenica s četiri trake tijesta. Svladali su rukovanje djelilicom za tijesto, strojem za oblikovanje tijesta i etažnom peći. Slobodne radne trenutke proveli su pakirajući perece i štapiće za prodaju u školskoj prodavaonici.

Pomoćna cvjećarka uređivala je dvorište škole, izvježbala je izradu vjenčanih buketa, dekoracija i revera te je užičavala živo cvijeće, a posjetila je i lokalne cvjećare te je naučila razlikovati razne vrste cvijeća. Cvijeće iz školskog uzgoja je zalijevala i obrezivala kao pripremu za izradu buketa.

Nakon prakse učenici su sudjelovali u raznim aktivnostima: razgledu Maribora, posjetu Centru eksperimentov, odlasku na Pohorje gondolom, igranju nogometa u dvorištu učeničkog doma, gledanju filmova itd.

Zajedno s učenicima sudionicima mobilnosti u Velenju i Postojni učenici  pomoćnih zanimanja i njihovi nastavnici u pratnji subotu 7. svibnja proveli su na izletu u Ljubljani. Tamo su razgledali središte grada, posjetili Ljubljanski grad, vozili se brodom po Ljubljanici te su posjetili zanimljiv Muzej iluzija.

Sljedeću subotu 14. svibnja učenici su posjetili i jedinstven Predjamski grad i Postojnsku jamu kojom su se vozili vlakićem te se divili njezinoj unutrašnjosti, a kraju su vidjeli čovječju ribicu.

 

Projektni tim čine sljedeći nastavnici:

Ljiljana Mraz – školska Erasmus koordinatorica

Ana Borko – koordinator mobilnosti i nastavnik u pratnji

Petra Zrinski – socijalna pedagoginja i nastavnik u pratnji

Dijana Zorčić – nastavnik struke i nastavnik u pratnji

Zoran Knežević – nastavnik struke i nastavnik u pratnji

Davorka Đula – nastavnik struke i nastavnik u pratnji

Martina Hudinčec – asistentica u nastavi i nastavnik u pratnji

 

 

 

 

OPIS MOBILNOSTI

 

Mobilnost učenika u Mariboru uključuje mobilnost ukupno 7 učenika pomoćnih zanimanja, dvije škole i 4 nastavnika u pratnji.
 

U IC Piramida Maribor praksu će obavljati dvoje učenika prvog i dvoje učenika trećeg razreda smjer pomoćni pekar te jedan učenik drugog i jedan učenik trećeg razreda smjer pomoćni kuhar/slastičar. U pratnji je predviđeno 3 nastavnika. Partnerstvo s ovom školom je dugogodišnje i obuhvatit će usavršavanje u području izrada juha i umaka, laganih deserata, dekoracije, lisnatih tijesta te smrznutih pekarskih proizvoda.
 

U Biotehniškoj šoli Maribor praksu će obavljati jedna učenica drugog razreda smjer pomoćni cvjećar uz pratnju jednog nastavnika. Praksa će obuhvatiti izradu kitica i aranžiranje živog cvijeća, različite stilove aranžiranja te unutarnje i vanjske dekoracije.

Učenici će biti smješteni u učeničkom domu Prometne šole Maribor gdje će tijekom tjedna imati organizirane sve obroke, a tijekom vikenda će imati organizirane izlete te kulturološke aktivnosti.

Planirano trajanje mobilnosti je 6. ožujka 2022. – 18. ožujka 2022.

 

 

Priloženi dokumenti:
sudionici Maribor.pdf


PROMOTIVNI VIDEO

VIRTUALNA ŠETNJA ŠKOLOM

 

UČENIČKI SERVIS

Centar kompetentnosti

Facebook OBSKC

Facebook ERASMUS+ OBSKC

POVELJA ZA MOBILNOST

Video promidžba

    

    

KORISNI LINKOVI

CMS za škole logo
Obrtnička škola Koprivnica / Trg slobode 7, HR-48000 Koprivnica / ss-obrtnicka-koprivnica.skole.hr / ured@ss-obrtnicka-koprivnica.skole.hr
preskoči na navigaciju