preskoči na sadržaj

Obrtnička škola Koprivnica

Elektroni brišu granice

                       

 

O projektu „Elektroni brišu granice“

U školskoj godini 2011./2012. Obrtnička škola provela je svoj treći Leonardo da Vinci projekt pod nazivom Elektroni brišu granice za koji joj je u svibnju 2011. g. odobrena financijska potpora od 19 869 eura.

U projektu su sudjelovala petorica učenika trećeg razreda smjera elektrotehničar (3. a-1, razrednik Mario Kiš) i petorica učenika trećeg razreda smjera tehničar za računalstvo (3. a-2, razrednica Danijela Vrtiprah).

Učenici su boravili u Granadi u Španjolskoj (Andaluzija, 2600 km od Koprivnice) od 6. do 27. veljače 2012. g., gdje su tri tjedna obavljali stručnu praksu. Ovim projektom unaprijedili su profesionalne vještine i stručna znanja, ali i  društvene, komunikacijske te jezične vještine.

Obrtničkoj školi u provedbi ovog projekta pomogla je partnerska ustanova Europroyectos Leonardo da Vinci koja se ovakvim projektima bavi već petnaest godina, ali je ovom prilikom prvi put surađivala s ustanovom iz Hrvatske. Oni su brinuli o organizaciji smještaja, obroka, izleta, lokalnog prijevoza, stručne prakse i sl.

Na realizaciji ovog projekta radili su razrednici (Mario Kiš i Danijela Vrtiprah), nastavnici struke (Slavko Franjo, Miroslav Potroško i Dario Jembrek), pedagoško-psihološka  služba (Sandra Orošić Jukić – pedagoginja, Tanja Kancijan – psihologinja), nastavnice Melita Golubić i Sandra Sabol te Ljiljana Mihalec kao projektna koordinatorica.

Odabir učenika započeo je već s  početkom školske godine te se provodio kroz tri faze u kojima su se birali učenici za idući krug. U prvom krugu ispali su učenici koji na temelju ocjena iz 1. i 2. razreda nisu uspjeli sakupiti više od polovice mogućih bodova. U idućem krugu učenike su ocjenjivali nastavnici na temelju vladanja, pouzdanosti, marljivosti, motivacije, snalažljivosti i  sl. te su naposljetku desetorica učenika iz svakog razreda prošla u posljednji krug u kojem su ispunjavali upitnik koji je pokazao njihovu motivaciju, zrelost, snalažljivost.

Tako su početkom listopada odabrani sljedeći učenici: Edin Aganbegović, Marko Barčanec, Mateo Kelrajter, Marko Ružić i Matija Štefić iz 3. a-1 te Mateo Kopljarević, Jurica Križanec, Mario Parag, Marko Petrlić i Zvonimir Šincek iz 3. a-2. Osim njih, učenici Matija Čokonaj i Štefan Markotić pristali su sudjelovati u projektu kao „rezerve“, tj. polaziti pripreme i ispunjavati sve obveze kako bi mogli ići u Granadu u slučaju da netko od prve petorice iz njihovog razreda ne bude mogao ići.

Nakon odabira učenika započeli su i sati priprema koji su se održavali prije ili nakon nastave. Učenici su odlušali oko 70 sati jezične, pedagoško-kulturološke i pripreme iz struke.

Učenici su tijekom boravka u inozemstvu radnim danima obavljali stručnu praksu, ali i pohađali tečaj španjolskog jezika te sudjelovali u raznim kulturnim i sportskim aktivnostima. Vikendima su razgledavali kulturne znamenitosti Seville, Malage i Cordobe, planinskog predjela Alpujarra i ljetovališta Salobrene i Almunecara, a u dnevnike mobilnosti bilježili sve događaje tijekom dana. Na putu ih je pratila projektna koordinatorica Ljiljana Mihalec. 

Prije polaska učenici su izradili prezentaciju o Koprivnici, našoj županiji i zemlji te je prezentirali u Španjolskoj, a obavijesti o aktivnostima tijekom dana, fotografije i ostale informacije redovito su stavljali na Facebook stranicu "Elektroni brišu granice" gdje možete saznati više o projektu i vidjeti kako su se proveli.

 

Saznajte više na:

http://www.facebook.com/elektroni.brisu.granice

Dokumenti:

Mediji:

 


VIRTUALNA ŠETNJA ŠKOLOM

 

UČENIČKI SERVIS

Centar kompetentnosti

POVELJA ZA MOBILNOST

Video promidžba

    

    

KORISNI LINKOVI

CMS za škole logo
Obrtnička škola Koprivnica / Trg slobode 7, HR-48000 Koprivnica / ss-obrtnicka-koprivnica.skole.hr / ured@ss-obrtnicka-koprivnica.skole.hr
preskoči na navigaciju