- vrsta mobilnosti: mobilnost učenika
- mjesto: Maribor, Slovenija
- trajanje: 15 radnih dana (ukupno 19 dana)
- vrijeme mobilnosti: 6. 3. – 24. 3. 2023.
- partnerska ustanova: IC Piramida, Maribor
- sudionici:
- 3 učenika zanimanja slastičar
- 4 učenika zanimanja mesar
- 1 nastavnik u pratnji
- koordinatorica mobilnosti: Ana Borko
O MOBILNOSTI
Učenici smjera mesar tijekom trotjedne prakse rasijecali su goveđu polovicu i iskoštavali osnovne komade mesa. Dobivene komade mesa su pakirali za prodaju u školskoj trgovini. Osim rada sa svježim mesom, učenici su izrađivali bio hrenovke, pljeskavice, ražnjiće i tlaćenicu. Posjetili su lokalnu mesnicu kamo slovenski učenici odlaze na praksu te su imali prilike raditi s modernim uređajima za preradu mesa.
Učenice smjera slastičar okušale su se u izradi monoporcija, usavršile su ukrašavanje torti raznim tehnikama (miror glaze, velvet sprejevi, dressing vrećica). Izrađivale su razne slastice kao što su kremšnite, voćne torte, cake pops i slično. Radile su i štrukle od vučenog tijesta, te su izrađivale šećerne dekoracije za slastice.
U slobodno vrijeme, učenici su posjetili Ljubljanu, Pohorje i vojni muzej. Šetali su Mariborom te posjetili lokalnoj proizvođača čokolade - tetu Fridu gdje su i sami izradili svoju čokoladu.
S učenicima u pratnji su bili nastavnici Marin Horvat i Tanja Brunec.