preskoči na sadržaj

Obrtnička škola Koprivnica

MOBILNOST PRAG

                 

 

 • šk. god. 2018./2019.
 • mjesto: Prag, Češka
 • trajanje: lipanj 2018. - lipanj 2019.
 • trajanje mobilnosti: 10. - 30. 3. 2018.
 • partnerska ustanova: Akademie remesel Praha (Stredni skola technicka), Prag, Češka
 • sudionici: 
  • 16 učenika zanimanja elektromehaničar, elektroinstalater, elektroničar-mehaničar, plinoinstalater, vodoinstalater, instalater grijanja i klimatizacije, monter suhe gradnje, ličilac-soboslikar ili stolar
  • 2 nastavnika u pratnji
 • koordinator mobilnosti: Danijel Lovrenčić, struč.spec.ing.građ.
 • broj projekta: 2018-1-HR01-KA116-047152

O MOBILNOSTI U PRAGU

U sklopu desetog projekta mobilnosti EUjedinjeni u Obrtničkoj 17 učenika iz devet trogodišnjih zanimanja (elektromehaničar, elektroinstalater, elektroničar-mehaničar, plinoinstalater, vodoinstalater, instalater grijanja i klimatizacije, monter suhe gradnje, ličilac-soboslikar i stolar) u ožujku 2019. g. obavljali su trotjednu stručnu praksu u Pragu u partnerskoj ustanovi Akademie remesel Praha (Stredni skola technicka). Praksu su obavljali od 10. ožujka do 30. ožujka 2019. godine.

Učenici elektrogrupe predmeta radili su vježbe na kućanskim instalacijama, vježbe s izmjeničnim tipkalima, senzorom pokreta, elektromotorima te elektroničkim sklopovima i komponentama. Također su posjetili sajam na kojem su mogli vidjeti novitete i tehnološki napredak iz područja elektrotehnike, dvije tvrtke od kojih se jedna bavi testiranjem izolatora i opreme za promatranje meteoroloških pojava, a druga izradom kabela za dalekovode te Muzej energetike u kojem su upoznali tehnologiju koja se koristila u povijesti kada je Prag dobio prvu energetsku mrežu.

Učenici strojarske grupe predmeta izrađivali su instalacije od polipropilenskih cijevi, bakrenih cijevi te bakrene spojnice. Također su postavljali grijaća tijela i mijenjali sanitarnu opremu. Učili su postupke zavarivanja čeličnih cijevi na simulatoru zavarivanja te aparatima za zavarivanje. Posjetili su i tri tvrtke s područja strojarstva gdje su radili vježbu spajanja vodovodnih instalacija, upoznali novitete iz područja grijanja, hlađenja i ventilacije te novitete u području kupaonske i sanitarne opreme.

Stolari su pomoću stolne kružne pile, ravnalice i debljače izrađivali masivni stol od jelovine, ormar od iverice i vrata od masivnog drva.

Učenici zanimanja ličilac-soboslikar imali su zadatak pripremiti mineralnu podlogu za izvedbu dekorativnih obojenja i tapetiranje učionice, izvesti dekoraciju imitacije mramora, dekoraciju pomoću šablone i obojiti predmetni uzorak prema zadanoj ton-karti. Posjetili su stručnu tvrtku u kojoj su upoznali novitete u izradi raznih dekorativnih tehnika na mineralnim i drvenim podlogama.

Učenik zanimanja monter suhe gradnje izrađivao je stepenasti spušteni strop od gips-kartonskih ploča uz pomoć učenika partnerske ustanove – od izrade troškovnika do pripreme za bojanje. Posjetio je i trgovački centar gdje se upoznao s raznim načinima izrade spuštenih stropova od gips-kartonskih ploča.

                                                                                   

U slobodno vrijeme tijekom cijele mobilnosti učenicima su bila organizirana razna društvena i kulturološka događanja. Na raspolaganju im je bila sportska dvorana u kojoj su učili elemente rukometa uz nastavnika tjelesnog te igrali nogomet i stolni nogomet. U Pragu su posjetili razne znamenitosti uz pratnju stručnog vodiča: Trg sv. Vjenceslava, Katedralu sv. Vida, Astronomski sat, Lennonov zid, Barutanu, Karlov most, Petrino Brdo, Tehnički muzej te Zoološki vrt. Posjetili su gradove Brno, Karlovy Vary, Kutna Hora, Česky Krumlov i Karlštejn. Smješteni su bili u hotelu Monika u kojem su imali doručak i ručak, a u školskoj kuhinji ručak za vrijeme radnog tjedna, dok im je vikendima prehrana organizirana u mjestima koja su posjećivali. Tijekom mobilnosti komunicirali su na engleskom, ali i na češkom jeziku za koji su pohađali sate pripreme prije odlaska na mobilnost.

Projektni tim čine sljedeći nastavnici:

Martina Klasan - predstavnica pedagoške službe i predavačica pedagoško-kulturoloških priprema

Emil Golub - nastavnik struke i razrednik 3. d razreda

Saša Seretin - nastavnik struke

Danijel Lovrenčić - projektni koordinator, nastavnik struke i razrednik 3. f razreda

Melita Golubić - odnosi s medijima

Petra Sočev Aščić - predavačica priprema iz češkog jezika

Dijana Franjo-Čordaš - nastavnica struke i razrednica 3. i razreda

Ljiljana Mraz - školska projektna kordinatorica

Dubravka Jakupec -  predavačica priprema iz računalstva

 

Pripreme će se održavati prema sljedećem rasporedu. Isti možete preuzeti iz dolje priloženih dokumenata.

Ukoliko dođe do kakvih promjena, učenici će na vrijeme biti obaviješteni.


PROMOTIVNI VIDEO

VIRTUALNA ŠETNJA ŠKOLOM

 

UČENIČKI SERVIS

Centar kompetentnosti

Facebook OBSKC

Facebook ERASMUS+ OBSKC

POVELJA ZA MOBILNOST

Video promidžba

    

    

KORISNI LINKOVI

CMS za škole logo
Obrtnička škola Koprivnica / Trg slobode 7, HR-48000 Koprivnica / ss-obrtnicka-koprivnica.skole.hr / ured@ss-obrtnicka-koprivnica.skole.hr
preskoči na navigaciju