preskoči na sadržaj

Obrtnička škola Koprivnica

Mobilnost učenika TEH. ZA EL. STROJEVE I TEH. ZA RAČUNALSTVO - Velenje

2.5. do 21.5. 2022. MOBILNOST U VELENJU, SLOVENIJA
(Autor članka: Slavko Franjo, dipl.inf, kooordinator mobilnosti EUjedinjeni u Obrtničkoj 2020!)

Dana 2. svibnja 2022. u 7:45h su autobusom sudionici mobilnosti krenuli put Slovenije. Prvo se iskrcala grupa u Moravskim Topklicama, zatim grupa u Mariboru, pa onda mi u Velenju oko 13h, a preostala grupa je pošla do Postojne. Smjestili smo se u Mladinskom hostelu Velenje. Prvi dan smo obišli grad da upoznamo nama najvažnija mjesta.Sljedeći dan smo zajedno bili u Medpodjetniškom Izobraževalnom Centru (MIC) te su učenici nakon razgledavanja centra položili ispit iz zaštite na radu. Sljedeći radni dan je bio prvi dan prakse za učenike TESPR smjera u MIC-u, a za učenike TZR smjera u Šolskom Centru Velenje (ŠCV). Prvi tjedan su učenici TESPR radili na klasičnim instalacijama, a TZR na 3D modeliranju. U subotu 7.5. smo bili na zajedničkom izletu u Ljubljani sa sudionicima mobilnosti iz Maribora i Postojne. 
Tijekom drugog tjedna su TZR učenici dovršili 3D modeliranje i započeli s razvojem računalne igre u Unity razvojnom programskom sučelju dok su TESPR učenici radili na KNX pametnim instalacijama. Dana 12.5. prvi nastavnik u pratnji, Slavko Franjo, vratio se u Koprivnicu, a kao nastvanik u pratnji od 12.5. do kraja mobilnosti došao je Danijel Džambo. Tijekom subote 14.5. ponovno se išlo na zajednički izlet, no ovaj puta u Postojnu. U trećem tjednu mobilnosti učenici TESPR su radili na elektro motorima, a učenici TZR na primjeni VR (Virtual Reality) opreme u svojoj računalnoj igri. Tijekom mobilnosti u slobodno vrijeme sudionici su imali zajedničke aktivnosti: šetnje gradom, odlazak na obližnja mjesta u kratke izlete kao što su: grad Šoštanj, Sončni park, Velenjski grad, Škalsko i Velenjsko jezero, velenjske bazene, sportska igrališta i slično da se druže i ispune slobodne vrijeme kvalitetnim sadržajima. Zadnji dan mobilnosti upriličena je svečana podjela potvrda o provedenoj praksi na mobilnosti u ŠCV te su slovenskim partnerima i svim ključnim osobama u mobilnosti podijeljeni pokloni Obrtničke škole Koprivnica u znak zahvalnosti. Dana 21.5. svi su se sretno vratili u domovinu oko 12:45h.
Detaljnije o svakom danu provedene mobilnosti može se pogledati na sljedećoj poveznici:  Projekti Obrtničke škole Koprivnica | Facebook.

25.4.2022. RODITELJSKI SASTANAK I DOGOVOR DETALJA PUTA I MOBILNOSTI
(Autor članka i fotografija: Slavko Franjo, dipl.inf, kooordinator mobilnosti EUjedinjeni u Obrtničkoj 2020!)

Dana 25.travnja u 19:15h održan je roditeljski sastanak za roditelje i učenike polaznike mobilnosti, uz prisutnost razrednice 3.A razreda Ivane Bačani Vazdar, razrednika 3.B Tomislava Jakupića, razrednice 2.C Kristine Babić te profesora Danijela Džamba i Slavka Franje koji će biti nastavnici u pratnji za mobilnost EUjedinjeni u Obrtničkoj 2020! učenicima u Velenju. Prisutne su pozdravili školska koordinatorica, ravnatelj Zlatko Martić i razrednici. Zatim je voditeljica sastanka i školska koordinatorica mobilnosti Ljiljana Mraz  upoznala prisutne sa sadržajima mobilnosti i planom puta koji će početi 2.5. u 7:45h. Nakon izlaganja plana mobilnosti i putovanja na odredišta mobilnosti: Moravske Toplice, Maribor, Velenje i Postojna, roditeljima i učenicima su podijeljeni prateći dokumenti na potpis. Nakon potpisivanja svih potrebnih dokumenata sudionicima mobilnosti su podijeljene majice projekta, u kojima je slijedilo fotografiranje.
Roditelji su sudionicima mobilnosti zaželjeli sretno putovanje i uspješnu mobilnost.

Roditeljski sastanak 25.travnja - razrednici  Roditeljski sastanak - roditelji i učenici

Roditeljski sastanak - koordinatorica  roditelji i učenici

Učenici sudionici mobilnosti iz 3.a i 3.b razreda  sudionici mobilnosti i ravnatelj

6.4.2022.
REZULTATI PRVOG DIJELA PRIPREMA ZA MOBILNOST

(Autor članka i fotografija: Slavko Franjo, dipl.inf, kooordinator mobilnosti EUjedinjeni u Obrtničkoj 2020!)


Prvi dio priprema za mobilnost u Velenju učenici su s voditeljima prof. Ljiljanom Mraz i prof. Slavkom Franjom odradili u zadanom roku i s lijepim rezultatima.
Prva grupa, GRUPA1 - Pub kviz je svoj uradak predstavila široj školskoj publici dana 6.4. od 13:00h do 14:00h  u konobarskom praktikumu. Izradila je doslovno pravi pub-kviz i pozvala svoje kolege iz trećih i drugih razreda tehničarskih smjerova da svojim sudjelovanjem u pripremljenom pub-kvizu potvrde uspješnost provedene pripreme i izvršenosti zadatka. Uz dobru atmosferu, glazbu, sjajnog voditelja i sve sudionike učenike svi prisutni učenici, profesori i ravnatelj mogli su samo potvrditi da je zadatk sjajno obavljen.
Druge dvije grupe, GRUPA2 – slobodno vrijeme i izleti i GRUPA 3 -pravni propisi i promo materijal  predstavili su svoje uratke dana 4.4. u obliku izlaganja s prezentacijom i izrađenim promotivnim letkom pred razrednom publikom i prisutnim razrednikom i koordinatorom mobilnosti. Njihov trud i uradak je također za pohvalu jer je GRUPA2  pomno i sadržajno isplanirala provođenje slobodnog vremena na kvalitetan način tijekom mobilnosti, dok je GRUPA3  proučila i predstavila pravne propise koji se odnose na dolazne sudionike mobilnosti u Sloveniji i norme uljudnog ophođenja, te kako postati dobar Erasmusničar – savjeti i motivacija za buduće sudionike mobilnosti. Ista je grupa osmislila i izradila i promotivni letak za informiranje školske i šire javnosti o ovoj mobilnosti.
Pohvale svima!
  
  
    

 

16.3.2022.
TEAMS MEETING SUDIONIKA MOBILNOSTI I ORGANIZATORA IZ ŠC VELENJE

(Autor članka: Slavko Franjo, dipl.inf, kooordinator mobilnosti EUjedinjeni u Obrtničkoj 2020!)

Kako je bilo i dogovoreno za zadnjeg posjeta ŠC Velenje školska, dana 16.3. u 9:00h je održan  Teams meeting učenika sudionika i organizatora mobilnosti. Tijekom meetinga gosp. Miran Papež i njegov pomoćnik Enis su učenicima još jednom ukratko naveli glavne točke posjeta i dogovora  od 24.2. 2022. te napomenuli da im za praktičnu nastavu trebaju radne kute, a potrebni alat za praktičnu nastavu će učenicima zanimanja TESPR osigurati u MIC-u. Još se dogovaraju detalji oko samog smještaja i planiranih izleta, ali dolazak učenika s nastavnikom u pratnji očekuju 2.5. u popodnevnim satima u Velenju.
Sudionici mobilnosti imali su prilike postaviti i još po koje pitanje oko detalja dnevnog i tjednog rasporeda te mogućih sadržaja aktivnosti i same praktične nastave. Tijekom ovog meetinga školska koordinatorica i koordinator ove mobilnosti dogovorili su s učenicima prve aktivnosti u sklopu priprema za mobilnost. Učenici su podijeljeni u tri grupe i svaka je grupa dobila određeni zadatak da kao tim, zajedno, izvrše i prezentiraju ostalima. Rok za završetak zadatka je 25.3, a u međuvremenu učenici i uče slovenski jezik putem OLS (Online Language Support) sustava.

GRUPA 1 – Pub kviz
            Matija Međimorec, 3.A
            Ivan Deković, 3.B
            Luka Cuković, 3.B
GRUPA 2 – slobodno vrijeme i izleti
            Erik Puhek, 3.A
            Eva Petrović, 3.B
            Jan Vrabec, 3.B
GRUPA 3 -pravni propisi i promo materijal
            Luka Petak, 3.A
            Lukas Puž, 3.B
            Matija Špehar, 3.B  
            Luka Vuković, 3.B.24.2.2022.
DOGOVOR DETALJA MOBILNOSTI U ŠOLSKOM CENTRU VELENJE, SLOVENIJA

(Autor članka i fotografije: Slavko Franjo, dipl.inf, kooordinator mobilnosti EUjedinjeni u Obrtničkoj 2020!)

Dana 24.2.2022. školska koordinatorica mobilnosti Ljiljana Mraz i koordinator mobilnosti EUJedinjeni u Obrtničkoj 2020!  Slavko Franjo posjetili su  Šolski Center (ŠC) Velenje, odnosno MIC (Medpodjetniški Izobraževalni Center) Velenje i u susretu s njihovim glavnim koordinatorom mobilnosti gosp. Miranom Papežom dogovorili detalje o provedbi mobilnosti. Dogovoren je plan izvođenja praktične nastave za smjer tehničar za računalne strojeve s primijenjenim računalstvom (TESPR) za 3.A razred i za smjer tehničar za računalstvo (TZR) za 3.B razred,
Sadržaji praktične nastave za  3.A (TESPR) će biti: klasične električne instalacije, pametne instalacije za pametne prostore, PLC programiranje, rad s električnim motorima i strojevima.
A za učenike 3.B (TZR) sadržaji će biti: programiranje mobilnih aplikacija, primjena Arduino platformi, 3D modeliranje i primjena web dizajna.
Učenici će redovito dnevno biti na praktičnoj nastavi u ŠC Velenje (3.B, TZR) i u MIC Velenje (3.A, TESPR) gdje će imati ručak. Doručak i večera su dogovoreni u sklopu smještaja učenika ili u Mladinskom hostelu ili u prikladnom drugom zamjenskom prostoru hotelskog tipa, ovisno o zauzetosti hostela i đačkog doma. Slobodno vrijeme nakon nastave  će popunjavati organiziranim zajedničkim aktivnostima i usvajanjem  redovitih nastavnih sadržaja kako ne bi bili u zaostatku po povratku s mobilnosti. Tijekom vikenda će imati organizirani odmor i tematske izlete na zanimljive destinacije Slovenije. Do polaska na mobilnost s učenicima će se u školi napraviti potrebne kulturološke, jezične i druge potrebne pripreme.
Za 16.3. dogovoren je Teams meeting organizatora i koordinatora mobilnosti i samih učenika sudionika kako bi mogli postaviti još eventualna pitanjai dogovoriti do kraja detalje koje sada nije bilo moguće dogovoriti. 
URL za web stranicu ŠC Velenje je : https://www.scv.si/sl/

O PROJEKTU I  MOBILNOSTI

 • vrsta mobilnosti: mobilnost učenika
 • mjesto: Velenje, Slovenija
 • trajanje: 15 radnih dana (ukupno 20 dana)
 • vrijeme mobilnosti: okvirno 2. 5. - 21. 5. 2022.
 • partnerska ustanova: Šolski center Velenje
 • sudionici: 
  • 10 učenika trećeg razreda zanimanja tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom i tehničar za računalstvo
  • 2 nastavnika u pratnji
 • koordinator mobilnosti: Slavko Franjo

 

Datum: 25. 1. 2022.

Ovdje se nalaze upute o ovoj mobilnosti.

 

OBAVIJESTI:

Datum: 1. 2. 2022.

ODLUKA O SUDIONICIMA PROJEKTA

Odabrani su sudionici mobilnosti u Velenje - 10 učenika 3. a i 3. b razreda.

 

 

Datum: 24. 1. 2022.

PROMJENA SUDIONIKA PROJEKTA

Odlukom ravnatelja i projektnog tima definirano je da učenici četvrtih razreda neće biti sudionici projekta zbog činjenice da je partner u nemogućnosti primiti ih u planiranim terminima. Daljnji planovi ovise o dogovorima s partnerom i njegovim mogućnostima.

 

Datum: 25. 5. 2021.

PRODUŽENJE TRAJANJA PROJEKTA

Zbog nemogućnosti realizacije mobilnosti tijekom šk. god. 2020./2021. produžen je projekt na šk. god. 2021./2022. Odabrani učenici ostaju sudionici projekta.

 

Datum: 23. 12. 2020.

ODABIR SUDIONIKA PROJEKTA

Odabran je posljednji učenik sudionik mobilnosti u Velenju. 

 

Datum: 8. 12. 2020.

NATJEČAJ ZA ODABIR SUDIONIKA PROJEKTA

Za mobilnost u Velenje potrebno je provesti 3. krug odabira učenika u kojem će tri zamjenska učenika iz 3. b razreda pisati motivacijsko pismo. Između tri zamjenska učenika bit će odabran jedan koji će sudjelovati u mobilnosti. Motivacijsko pismo treba poslati na adresu e-pošte mobilnost.obskc@gmail.com do ponedjeljka 14. prosinca 2020. g. Učenicima će rezultati biti javljeni do 23. prosinca 2020. g. Opis zadatka nalazi se niže u prilozima.
Za sva pitanja treba se obratiti na adresu e-pošte mobilnost.obskc@gmail.com. 

 

Datum: 7. 12. 2020.

ODGODA POČETKA MOBILNOSTI

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju odgođen je odlazak na sve mobilnosti. Sudionici su odabrani i odobren im je pristup OLS-u (mrežnoj platformi Europske unije za učenje jezika). Daljnje pripreme započet će kad to bude moguće.

 

OPIS PRIJAVLJENE MOBILNOSTI:

Mobilnost UČENIKA u VELENJU uključuje mobilnost 16 učenika iz dvaju trećih razreda smjerova TEHNIČAR ZA RAČUNALSTVO I ELEKTROTEHNIČAR, koji će obavljati praksu u Šolskom centru Velenje te dva nastavnika u pratnji. Partnerstvo s ovom ustanovom već je dugogodišnje i obuhvatit će usavršavanje u području 3D modeliranja, CNC izrade, PLC-a, pametnih instalacija unutar pametnih kuća, upotrebe KNX elemenata i komunikacijskih standarda, programiranja mobilnih aplikacija i izrade mrežnog dizajna, što nije dostupno učenicima u matičnoj ustanovi.

 

 


VIRTUALNA ŠETNJA ŠKOLOM

 

UČENIČKI SERVIS

Centar kompetentnosti

POVELJA ZA MOBILNOST

Video promidžba

    

    

KORISNI LINKOVI

CMS za škole logo
Obrtnička škola Koprivnica / Trg slobode 7, HR-48000 Koprivnica / ss-obrtnicka-koprivnica.skole.hr / ured@ss-obrtnicka-koprivnica.skole.hr
preskoči na navigaciju