Učenici 3.h razreda zanimanja kuhar i konobar Obrtničke škole Koprivnica, pod vodstvom mentorica Andrijane Manojlović i Blaženke Pianec, četvrtu godinu zaredom sudjelovali su u programu Raise the Bar Youth, koji organiziraju Coca-Cola HBC Adria i LEAP Academy.
Riječ je o besplatnom edukacijskom programu koji mladima u ugostiteljstvu i turizmu pruža priliku za razvoj znanja i vještina potrebnih na tržištu rada. Cilj programa je osnaživanje baze kvalitetno obrazovane radne snage te bolje usklađivanje školskih kompetencija s potrebama poslodavaca.
Program i sadržaj
Tijekom rujna i listopada 2025. učenici su uspješno završili pet edukativnih modula:
- Samozapošljavanje (23.9.)
- Komunikacija (30.9.)
- Rad u timu (21.10.)
- Financijska pismenost (28.10.)
- Poslovno planiranje (30.10.)
Svaki modul obuhvaća video lekcije, praktične primjere i kvizove za provjeru znanja, a po završetku polaznici mogu preuzeti potvrdu o sudjelovanju.
Predavači i stručnjaci iz prakse
Predavanja su vodili istaknuti stručnjaci: Jelena Holenko Pirc, Davor Stanković, Zrinka Suk, Dajana Barbić i Gordana Ćorić.
Uz njih, svoje su iskustvo s učenicima podijelili i profesionalci iz prakse:
- Igor Gudac – chef i vlasnik restorana/obrta
- Karlo Ferenčak – glavni barmen
- Marko Gajski – chef u Michelin restoranu
- Vedran Gulin – osnivač događaja i restorana
- Karlo Purić – direktor i vlasnik tvrtke u industriji kave
Natjecateljski duh i vrijedne nagrade
Program uključuje i natjecateljski segment – škole s najboljim rezultatima u kvizovima i najvećim brojem sudionika mogu osvojiti novčane nagrade (5.000 €, 3.000 € i 2.000 €) te ekskluzivna masterclass predavanja za učenike.
Vrijednost za učenike i školu
Sudjelovanje učenika Obrtničke škole Koprivnica u programu Raise the Bar Youth ima višestruku vrijednost:
– stječu dodatna znanja i potvrde,
– povezuju se s praksom i tržištem rada,
– razvijaju komunikacijske, financijske i poduzetničke vještine,
– jačaju kompetencije potrebne u struci kuhara i konobara.
Čestitamo učenicima i mentoricama na uspješnom sudjelovanju i doprinosu razvoju mladih profesionalaca u ugostiteljstvu!






