Učenici Obrtničke škole Koprivnica, uz vodstvo svojih nastavnika Ksenije Sedlanić, Blaženke Pianec, Grozdane Bohorč i Adrijane Manojlović, s velikom su pažnjom i ljubavlju postavili stol na tradicionalan način, oživljavajući stare običaje i prenoseći duh prošlih vremena.
Stol je bio uređen s domaćim platnenim stolnjacima koje su nekada izrađivale naše bake. Ispod stolnjaka stavljena je slama, simbol plodnosti i obilja. Na stolu se našla posuda s plodovima koje zemlja daruje: orasi, grah, kukuruz, pšenica, ječam, češnjak i novac – sve s ciljem da godina bude bogata urodom i ispunjena blagostanjem.
Posebnu pažnju privukla su jela pripremljena na tradicionalan način, kakva su se nekad posluživala u našim domovima, a koja su mogla stajati i bez hladnjaka. Među delicijama na stolu našla su se:
- Hladetina
 - Pečeno pile
 - Trganci s lukom
 - Pečenka
 - Pečena tikva bugarka
 - Sitni domaći kolači
 - Torta u obliku panja
 - Orehnjača i makovnjača
 - Kruh od pšeničnog brašna
 
Svako jelo odražava trud i marljivost naših baka i djedova, a njihova priprema podsjeća na jednostavnost i bogatstvo okusa iz prošlih vremena. Poseban šarm uređenom stolu dali su bomboni od šećera, zamotani u šarene papiriće. Kako u prošlosti nije bilo kuglica i modernih ukrasa, ovakvi bomboni unosili su veselje i boju u prostoriji.
Ispred stola je bila postavljena slama, koja je bila omiljeno mjesto za dječju igru, kao što je to bilo i nekada u seoskim domaćinstvima. Oživjela su sjećanja na bezbrižno djetinjstvo i igre koje su se prenosile s koljena na koljeno.
Postavljanje stola na tradicionalan način u Obrtničkoj školi Koprivnica nije samo prikaz starih običaja, već i važan podsjetnik na vrijednosti koje trebamo čuvati. Kroz ovakve aktivnosti učenici uče o našoj kulturnoj baštini, poštovanju tradicije i značaju zajedništva. Hvala svim nastavnicima i učenicima koji su sudjelovali u ovom divnom projektu i očuvali duh naših predaka živim!







