Autolimar

“Želiš li se školovati za jedno od danas traženijih zanimanja i postati autolimar? Upiši ovo zanimanje u Obrtničkoj školi Koprivnica!

Autolimar popravlja, sastavlja, rastavlja, a ponekad i izrađuje dijelove automobilskih okvira, karoserija i dijelova nadgradnje osobnih vozila, teretnih vozila, autobusa, prikolica i dr.

Rad autolimara razlikuje se s obzirom na to je li zaposlen u automobilskoj industriji, tj. u proizvodnji ili servisnoj djelatnosti. U Hrvatskoj je mnogo češći rad u servisnoj industriji gdje se autolimar bavi održavanjem okvira vozila te rastavljanjem, sastavljanjem i ispitivanjem automobilskih dijelova. Autolimari u servisima popravljaju oštećene dijelove automobilskih karoserija ili ih zamjenjuju novima.

Kao budući autolimar možeš se zaposliti u autolimarskim radionicama i servisima. Ako položiš majstorski ispit, možeš otvoriti vlastiti autolakirerski obrt.”

Automehaničar

“Voliš li automobile? Imaš spretne ruke? Ako su tvoji odgovori na prethodna pitanja potvrdni, zanimanje automehaničar namijenjeno je baš tebi.

Automehaničar popravlja i održava motorna vozila u servisnim i remontnim radionicama, servisima proizvođača automobila i u obrtničkim radionicama. Glavni poslovi automehaničara su održavanje, popravci pojedinih sklopova i motora s unutarnjim izgaranjem i sustavom prijenosa snage te generalni remonti vozila. 

Nakon završetka školovanja za ovo zanimanje možeš se zaposliti u automehaničarskoj radionici, a ako položiš majstorski ispit, možeš otvoriti i vlastiti obrt.”

Strojobravar

“Zanimaju te proizvodni strojevi? Želiš li postati strojobravar? Upiši ovo zanimanje u Obrtničkoj školi Koprivnica!

Zanimanje strojobravara traženo je na tržištu rada i spada u skupinu deficitarnih zanimanja.

Strojobravar servisira i održava proizvodne strojeve u industrijskim i obrtničkim radionicama, postavlja strojeve i postrojenja te ih pušta u probni i proizvodni rad. Također, izrađuje različite dijelove konstrukcija i strojeva pomoću klasičnih i programiranih strojeva za obradu materijala, sastavlja različite konstrukcije i strojeve iz prethodno izrađenih dijelova i sklopova te sastavlja i održava hidraulične i pneumatske uređaje. 

Kao budući strojobravar možeš se zaposliti u metalskoj industriji, građevinarstvu i u ostalim industrijskim granama te u obrtničkim radionicama.”

Elektroinstalater

“Želiš li postati elektroinstalater? Upiši Obrtničku školu Koprivnica!

Elektroinstalater postavlja, ispituje, stavlja u pogon i održava niskonaponske instalacije i postrojenja za raspodjelu električne energije, antenske i komunikacijske instalacije, uzemljenja i gromobrane te postrojenja za izjednačavanje potencijala, rasvjetnih uređaja i rezervnih izvora električne energije.

Ovo zanimanje je deficitarno, a kao budući elektroinstalater možeš raditi u obrtima, poduzećima, industrijskim pogonima te trgovinama elektromaterijalom.

Ako položiš majstorski ispit za elektroinstalatera, možeš otvoriti i vlastiti obrt.”

Elektromehaničar

“Ako te zanimaju električni uređaji i strojevi, upiši ovo zanimanje u Obrtničkoj školi Koprivnica!

Elektromehaničari izrađuju i postavljaju dijelove za elektrouređaje (kućanske aparate i druge električne strojeve), ispituju ispravnost njihovih elektroničkih sklopova te ih održavaju i popravljaju.

Kao budući elektromehaničar možeš se zaposliti u industrijskim postrojenjima i u privatnim uslužnim obrtima koji se bave popravcima električnih uređaja i aparata.

Također, možeš raditi i u državnim ustanovama poput škola, domova, bolnica i velikih tvrtki na održavanju električnih strojeva i postrojenja. Ako položiš majstorski ispit za elektromehaničara, možeš otvoriti i vlastiti obrt.”

Elektroničar-mehaničar

Zanimaju li te elektronički sklopovi i uređaji? Upiši ovo zanimanje koje ti nudi Obrtnička škola Koprivnica!

Elektroničari-mehaničari proizvode, održavaju i popravljaju TV i radijske prijamnike, audiouređaje, uređaje za reprodukciju i snimanje optičkog zapisa zvuka, antenske uređaje za satelitski prijenos slike i sl. Kako bi neki uređaj popravili, elektroničari-mehaničari ga rastavljaju na dijelove te različitim ispitivanjem funkcija pokušavaju otkriti kvar.

Nakon što završiš trogodišnji program, možeš se zaposliti u servisima za popravak bijele tehnike i kućanskih aparata, ali i u raznim tvrtkama koje se bave sklapanjem i popravkom računala.”

Instalater grijanja i klimatizacije

Zanimaju li te sustavi za grijanje i klimatizaciju? Upiši ovo zanimanje u Obrtničkoj školi Koprivnica!

Instalater grijanja i klimatizacije postavlja, održava, nadzire rad i servisira sustave za grijanje i klimatizaciju.

Školovanjem za ovo zanimanje steći ćeš potrebna praktična i teoretska znanja: od osnova obrade metala (piljenja, rezanja, savijanja, ravnanja cijevi, brtvljenja, izolacije, lemljenja), izrade i čitanja tehničke dokumentacije do osnova tehničkog crtanja, dimenzioniranja i tehnologije materijala.

Nakon završetka trogodišnjeg programa možeš se zaposliti u obrtničkim radionicama i građevinskim poduzećima, a nakon polaganja majstorskog ispita možeš otvoriti i vlastiti obrt.”

Plinoinstalater

“Zanimaju te plinske instalacije i uređaji? Želiš li postati plinoinstalater? Upiši Obrtničku školu Koprivnica!

Plinoinstalater postavlja, održava i servisira plinske instalacije i uređaje te nadzire njihov rad. Montira i popravlja plinske plamenike, zamjenjuje plinomjere, elemente plinske mreže, ustanovljuje i otklanja greške na vodovima i uređajima.

Nakon završetka trogodišnjeg školovanja za ovo zanimanje moći ćeš raditi u mnogim obrtima i građevinskim poduzećima.”

Vodoinstalater

“Zanimaju te vodovodne instalacije i uređaji? Želiš li postati vodoinstalater? Upiši ovo zanimanje u Obrtničkoj školi Koprivnica!

Vodoinstalater u radionici obavlja pripremne radove za izvođenje vodovodnih instalacija na objektu, priprema i izrađuje elemente instalacija i uređaja za ugradnju te postavlja i priključuje sustave za pripremu tople vode i solarne sustave, dezinficira mreže te spaja cjevovode za odvod otpadne vode.

Kao budući vodoinstalater možeš se zaposliti u industriji, obrtu te u građevinskim tvrtkama. Ako položiš majstorski ispit, možeš otvoriti i vlastiti obrt.”

Konobar

“Zanima te ugostiteljstvo? Želiš li postati konobar? Upiši Obrtničku školu Koprivnica!

Zanimanje konobar spada u područje ugostiteljstva. Uz osnovni posao posluživanja hrane i pića, konobar mora imati dobro pamćenje, biti brz i spretan, komunikativan, nasmiješen i uvijek otvoren.

Konobari su najčešće prva lica koja gosti ugledaju pri ulasku u restoran i na njih ostavljaju vrlo važan prvi dojam. Opis poslova konobara u različitim je ugostiteljskim objektima drugačiji, ovisno o uslugama koje se pružaju i organizaciji rada u objektu. 

Kao budući konobar možeš se zaposliti u raznim ugostiteljskim objektima kao što su restorani, kavane, gostionice, hoteli, lječilišta i sl.”

Kuhar

“Voliš li kuhati? Kreativna si osoba? Obrtnička škola Koprivnica omogućuje ti školovanje za zanimanje kuhar!

Zanimanje kuhar traženo je na tržištu rada i spada u skupinu deficitarnih zanimanja.                        

Tijekom školovanja za ovo zanimanje osposobit ćeš se za rad i organizaciju rada u kuhinji i restoranu, pripremanje raznovrsnih jela za prigodne obroke, jela nacionalne i internacionalne kuhinje i niz ostalih korisnih aktivnosti. Važna osobina kuhara je kreativnost u spravljanju jela, uporabi različitih začina i dekoriranju gotovih obroka.

Kuhari se mogu zaposliti u različitim ugostiteljskim objektima, posebno tijekom turističke sezone u turistički razvijenijim područjima. Iskusni su kuhari s položenim majstorskim ispitom traženi i najčešće dobro plaćeni.”

Ličilac-soboslikar

“Voliš crtati i kreativna si osoba? Obrtnička škola Koprivnica nudi ti školovanje za zanimanje ličilac-soboslikar!

Ličilac-soboslikar boji vanjske i unutarnje površine zgrada, oslikava i ukrašava trjemove, hodnike i stubišta te liči drvene, metalne ili kamene dijelove građevina. Različitim postupcima (struganjem, izravnavanjem i čišćenjem) soboslikari najprije pripremaju zidove za bojenje. Osim različitih vrsta boja, upotrebljavaju vapno, kredu, ljepilo i poseban sapun.

Kao budući ličilac-soboslikar možeš se zaposliti u poduzećima koja se bave završnim radovima u graditeljstvu. Nakon završenog školovanja pruža ti se mogućnost napredovanja u struci polaganjem majstorskog ispita te osamostaljivanja otvaranjem vlastitog obrta.”

Monter suhe gradnje

“Želiš li postati „knauf majstor“? Upiši zanimanje monter suhe gradnje u Obrtničkoj školi Koprivnica!

Ovo je zanimanje danas vrlo traženo. Monter suhe gradnje postavlja pregradne stijene, izvodi spuštene i zakrivljene stropove, oblaže zidove i stropove, postavlja raznovrsne izolacijske zidove pomoću metalnih podkonstrukcija, gips-kartonskih ploča i zidnih obloga od drva i drugih materijala.

Nakon završetka trogodišnjeg programa možeš se zaposliti u graditeljskim i ličilačkim poduzećima.”

Stolar

Voliš li raditi s drvom i kreativna si osoba? Upiši zanimanje stolar u Obrtničkoj školi Koprivnica!

Stolar izrađuje, ugrađuje, popravlja i održava namještaj i građevnu stolariju (prozore, vrata, stubišta, ograde, krovne nadstrešnice i dr). U svom radu koristi sljedeće alate i strojeve: pile, blanjalice, glodalice, bušilice, tokarilice, preše, alate za mjerenje i crtanje, turpiju, strugač, dlijeto, kistove i valjke za nanošenje boja i lakova i dr.

Kao budući stolar možeš se zaposliti u industriji, graditeljstvu i obrtništvu. Zapošljavanje stolara moguće je u poduzećima koja se bave izradom namještaja, mostova, krovnih i drugih konstrukcija i brodogradnjom. Stolari mogu raditi i na održavanju stambenih blokova te u salonima namještaja kao serviseri.

Nakon što položiš majstorski ispit, možeš otvoriti i vlastiti obrt.”

Mesar

“Zanimanje mesar traženo je na tržištu rada i spada u skupinu deficitarnih zanimanja.

Mesar obavlja poslove klanja stoke i rasijecanja mesa, obrađuje pojedine dijelove, obavlja kategorizaciju mesa, prerađuje ga i proizvodi mesne prerađevine. Osim osnovnih kompetencija, u sklopu ovog programa osposobit ćeš se za zanatsku i industrijsku proizvodnju i obradu mesa.

Kao budući mesar možeš raditi na poslovima klanja stoke, preradi mesa i iznutrica, pripremi suhomesnatih proizvoda, termičkoj obradi mesa i mesnih prerađevina, u trgovini kao prodavač mesa i mesnih prerađevina, u skladištenju i pripremi mesa za skladištenje i prodaju.

Nakon što položiš majstorski ispit, možeš otvoriti i vlastiti obrt.”

Pekar

“Želiš li postati pekar? Ako te zanima razvoj novih tehnologija proizvodnje proizvoda od raznih žitarica, upiši ovo zanimanje!

Pekar priprema različite vrste tijesta i od njega oblikuje kruh, peciva i ostale pekarske proizvode. Pekarski posao jedan je od poslova koji su u novije vrijeme veoma traženi na tržištu rada.

Kao budući pekar možeš se zaposliti u pekari, pizzeriji, prodajnim mjestima za pekarske proizvode, većim industrijskim pogonima za proizvodnju kruha i peciva ili u manjim privatnim obrtima.

Ako položiš majstorski ispit, možeš otvoriti i vlastiti pekarski obrt.”

Slastičar

“Voliš izrađivati razne vrste slastica i kreativna si osoba? Zanimanje slastičar idealno je za tebe!

Slastičar izrađuje kolače, kreme, sladoled i ostale slastice. Samostalno obavlja različite poslove: od naručivanja i pripreme sirovina i materijala za različite slastice, peciva i sladolede do izrade konačnoga proizvoda.

Kao budući slastičar možeš se zaposliti u tvornicama koje se bave proizvodnjom sladoleda i konditorskih proizvoda, u slastičarnicama i kuhinjama ugostiteljskih objekata. Iskusni su slastičari s položenim majstorskim ispitom traženi i obično dobro plaćeni.”

Skip to content