preskoči na sadržaj

Obrtnička škola Koprivnica

 > Naslovnica
Vijesti

Dolazne i odlazne mobilnosti Obrtničke škole Koprivnica

Autor: Ljiljana Mraz, 2. 3. 2022.

Obrtnička škola Koprivnica, dobitnica Erasmus+ akreditacije u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, nakon dvije godine čekanja u ožujku kreće s intenzivnim aktivnostima mobilnosti. U tom nas mjesecu očekuju tri odlazne i tri dolazne mobilnosti financirane iz Erasmus+ programa.

ODLAZNE MOBILNOSTI OSOBLJA

Odlazne mobilnosti odnose se na dvije mobilnosti nastavnika.

Jedna skupina nastavnika (Neven Komes i Damir Đelekovčan) 2. ožujka 2022. g. kreće na stručno usavršavanje u španjolsku Sevillu, gdje će dva tjedna pratiti rad svojih kolega u školi Salesianos Trinidad. Vidjet će kako oni primjenjuju znanja iz elektrotehničke i strojarske struke, prvenstveno tijekom praktičnog rada i vježbi. Neke od tema na kojima će se nastavnici usavršavati su programiranje CNC strojeva, tehnike zavarivanja, pneumatika, elektrotehnika i održavanje. Koordinator ove mobilnosti je nastavnik Neven Komes.

Druga skupina nastavnika otputovat će u Španjolsku na praćenje rada njihovih španjolskih kolega u obrazovnu ustanovu IES Juan de la Cierva koja se nalazi u gradu Vélez-Málaga. Mobilnost će se održati od 27. ožujka do 9. travnja i u njoj će sudjelovati dva nastavnika matematike u struci (Damir Bebek i Mario Kiš) te nastavnik računalnih mreža (Danijel Džambo). Praćenjem rada svojih španjolskih kolega učit će o praktičnoj primjeni znanja pojedinih struka. Koordinator ove mobilnosti je nastavnik Mario Kiš.

Viđeno i naučeno obje skupine nastavnika kasnije će primjenjivati u nastavi svojih strukovnih predmeta te prezentirati u Školi i šire.

 

ODLAZNE MOBILNOSTI UČENIKA

U nedjelju 6. ožujka 2022. g. tri učenika 3. razreda zanimanja mesar (David Perošić, Krešo Prečko i Mihael Vincek) u pratnji nastavnice Lane Pavunić, ujedno i koordinatorice ove mobilnosti, kreću na trotjednu praksu u mariborsku partnersku školu Izobraževalni center Piramida Maribor. U izvrsno opremljenoj školi učit će rasijecati goveđe meso na četvrtine i na komade spremne za prodaju, izrađivati polutrajne i trajne kobasice te pripremati meso za izradu raznih proizvoda od mesa. U slobodno vrijeme očekuje ih upoznavanje Maribora, Ljubljane i Ptuja, razgled tvornice mesnih proizvoda Košaki TMI te Kmetijske zadruge Rače.

 

DOLAZNE MOBILNOSTI UČENIKA

U tijeku je dolazna mobilnost petero učenika iz NTI gimnazije Kristianstad iz Švedske. Za vrijeme boravka u Koprivnici učenici će steći znanja iz područja informatike te će trotjednu stručnu praksu odraditi u STS d. o. o., specijaliziranoj tvrtki za popravak elektroničke i komunikacijske opreme. Za učenike i njihova nastavnika u pratnji u prostorijama Škole je održan prijam na kojem su sudjelovali i ravnatelj Zlatko Martić, projektna koordinatorica Dubravka Jakupec te školski pedagog Tomislav Terstenjak.

Ravnatelj Martić gostima je zaželio dobrodošlicu i kratko ih upoznao sa Školom, ali i budućim planovima vezanima uz projekt Centar kompetentnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji kojim se rekonstruira, dograđuje i oprema postojeća zgrada Obrtničke škole Koprivnica. Također, učenici iz Švedske imali su priliku posjetiti gradonačelnika Koprivnice g. Mišela Jakšića i zamjenika župana g. Ratimira Ljubića koji su za njih održali prijam.

Ova trotjedna dolazna mobilnost organizirana je s ciljem ostvarivanja partnerstva i daljnje suradnje s ovom švedskom školom te će se nakon odlaska učenika Gimnazije Kristianstad održati i mobilnost učenika Gimnazije Karlstad (od 20. ožujka do 9. travnja 2022. g.), čija je koordinatorica također Dubravka Jakupec.

Nova partnerska ustanova MFR Saint Michel Mont Mercure, koja se nalazi u istoimenom mjestu u Francuskoj, 14. ožujka 2022. u Koprivnicu šalje dvojicu učenika smjera pekar i slastičar koji će trotjednu praksu obavljati u koprivničkim Slatkim delicijama, gdje ih s nestrpljenjem očekuju. Tamo će učenici izrađivati suhe kolačiće, Mono Porcione, učiti o ukrašavanju, ručnom radu, izradi sladoleda. Posjetit će i križevačku Hedonu gdje će upoznati izradu čokolade i pralina tijekom dva radna dana. Nakon stručne prakse očekuju ih posjeti školskim radionicama gdje će sudjelovati u praktičnoj nastavi pekara, slastičara i konobara, prezentacije njihove škole, posjet Varaždinu te aktivnosti s učenicima. Koordinatori ove mobilnosti su Bruno Antolić i Ljiljana Mraz.

 

Na Facebooku pratite vijesti iz dana u dan!
VIRTUALNA ŠETNJA ŠKOLOM

 

UČENIČKI SERVIS

Centar kompetentnosti

POVELJA ZA MOBILNOST

Video promidžba

    

    

KORISNI LINKOVI

CMS za škole logo
Obrtnička škola Koprivnica / Trg slobode 7, HR-48000 Koprivnica / ss-obrtnicka-koprivnica.skole.hr / ured@ss-obrtnicka-koprivnica.skole.hr
preskoči na navigaciju