preskoči na sadržaj

Obrtnička škola Koprivnica

 > Naslovnica
Vijesti

ODRŽANA PREZENTACIJA ERASMUS+ MOBILNOSTI OBRTNIČKE ŠKOLE KOPRIVNICA

Autor: Ljiljana Mraz, 21. 6. 2022.

Obrtnička škola Koprivnica predstavila je u Domoljubu 14. 6. 2022. šest provedenih Erasmus+ projekata mobilnosti tijekom ove školske godine. U sklopu triju projekata čiji je nositelj Škola je omogućila praksu za 30 učenika iz 11 različitih zanimanja u pet različitih partnerskih ustanova, usavršavanje za šestero nastavnika iz četiriju strukovnih područja u trima partnerskim školama te za jednu nastavnicu iz općeg područja. Partner je u još tri projekta u kojima je primila 15 učenika i jednu nastavnicu na stručno usavršavanje.

Više informacija potražite u daljnjem tekstu, a fotografije nFacebook stranici Projekti Obrtničke škole Koprivnica.

Program su vodili učenici drugoga razreda zanimanja tehničar za računalstvo Edi Čižmak i Juraj Jukić, a nakon svih prezentacija ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica Zlatko Martić svim je sudionicima mobilnosti te zaposlenicima koji su radili na projektima uručio potvrde. Prisutnima su se na kraju obratili i dožupan Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić te dogradonačelnica Ksenija Ostriž koji su učenicima i nastavnicima čestitali, izrazili svoje dojmove o postignućima Škole u projektima mobilnosti te joj zaželjeli još mnogo daljnjih uspjeha.

Škola kontinuirano sudjeluje u projektima mobilnosti od 2009. godine, nositeljica je Erasmus+ Povelje od 2015. do 2020., Erasmus+ Akreditacije od 2021. do 2027. te odnedavno ima i Erasmus+ ambasadoricu. Jedina je strukovna škola u Hrvatskoj koja se može pohvaliti ovakvom dugovječnošću i kvalitetom.

U sklopu programa predstavili su se učenici zanimanja mesar koji su bili sudionici mobilnosti u Mariboru. Trojica učenika trećega razreda smjera mesar David Perošić, Krešo Prečko i Mihael Vincek uz nastavnicu u pratnji i koordinatoricu mobilnosti Lanu Pavunić u ožujku su proveli tri tjedna u IC Piramida Maribor, školi koja se može pohvaliti najmodernijom opremom, proizvodnjom za velike trgovačke lance i za vlastitu prodavaonicu te mesom samo iz ekološkog uzgoja.

Ista partnerska škola tijekom svibnja primila je i učenike pomoćnih zanimanja. Učenici prvog, drugog i trećeg razreda smjera pomoćni kuhar i slastičar te pomoćni pekar Andrea Lončar, Romeo Balog, Danijel Horvat, Ante Krolo i Danijel Ćirković tamo su obavljali dvotjednu stručnu praksu i iznenadili se pećima za pečenje kruha i peciva veličine njih samih. Uz njih je bila i učenica 2. razreda zanimanja pomoćni cvjećar Valentina Premec koja je praksu obavljala u novoj partnerskoj školi Biotehniška šola Maribor koja se može pohvaliti sa 100 hektara obradivih površina u samom Mariboru, hidroponskim uzgojem, voćnjacima i radom sa živim cvijećem. S njima su na mobilnosti bila i tri nastavnika u pratnji. Koordinatorica mobilnosti bila je Ana Borko, koja će od iduće školske godine, uz Petru Zrinski, preuzeti vođenje projekata mobilnosti u Obrtničkoj školi.

U slovenskim Moravskim Toplicama uspostavljena je nova suradnja s Termama Vivat. Učenici zanimanja kuhar, konobar, elektroinstalater i vodoinstalater Damjan Beštek, Ana-Marija Brkić, Natasia Čakija, Vedran Koluder, Sasha Liščić, Dina Vlahović, Lorena Vrban i Daniel Župevc iz Termi vratili su se s komentarom da bi ostali još dulje ili išli ponovno. Terme imaju iskustvo u provođenju Erasmus mobilnosti i osoblje spremno na suradnju. Kada se tome doda smještaj u samim Termama, uz lijepo vrijeme i svakodnevnu mogućnost korištenja bazena, te pomoć u svemu potrebnome koordinatorice mobilnosti Blaženke Pianec i dvoje nastavnika u pratnji – nema bolje mobilnosti.

Šolski center Postojna učeniku zanimanja strojobravar Gabrijelu Vedrišu i učenicima zanimanja automehaničar Viti Bogdaniću i Luki Švegoviću omogućio je praksu u trima različitim lokalnim poduzećima. Učenici su izazove nove sredine, novog jezika i novih tehnologija i znanja uspješno savladali uz organizaciju mobilnosti koju je odradio koordinator Krunoslav Kukec.

Učenici zanimanja tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom Matija Međimorec, Luka Petak i Erik Puhek te tehničar za računalstvo Luka Cuković, Ivan Deković, Lukas Puž, Matija Špehar, Jan Vrabec, Luka Vuković i Eva Petrović svoju su trotjednu praksu obavljali u dugogodišnjoj partnerskoj školi Šolski center Velenje u Sloveniji uz pratnju koordinatora mobilnosti Slavka Franje. Za mobilnost su se pripremali sami odrađujući zadatke poput pripreme kviza znanja, kulturološkog programa, istraživanja zakona i pravila ponašanja te pripreme promidžbenog materijala.

Sve je ove mobilnosti na razini Škole koordinirala i vodila školska Erasmus koordinatorica Ljiljana Mraz.

Nastavnica njemačkoga jezika Blaženka Abramović pokazala je da se u Obrtničkoj školi ne unaprjeđuje samo strukovno obrazovanje već i ono opće. Cilj njezina projekta bio je upoznati nastavnike s metodama oblikovanja nastave, vježbama i igrama koje u središte zbivanja stavljaju učenike i prije svega ih motiviraju za aktivno sudjelovanje na satu, što je publici na zanimljiv način i pokazala.

Na mobilnosti u sklopu strukovnog obrazovanja bila su šestorica nastavnika iz četiriju različitih područja u trima partnerskim školama. Danijel Mustafa, nastavnik računalstva, bivši koordinator učeničkih mobilnosti te nakratko i školski Erasmus koordinator, bio je na dvotjednoj mobilnosti u Postojni. Novi kolege u mobilnostima Erasmusa - nastavnik elektrotehnike Neven Komes i nastavnik matematike u struci Mario Kiš - koordinirali su vlastite i mobilnosti kolega Damira Đelekovčana, Damira Bebeka i Danijela Džamba u španjolskoj Sevilli i Velez Malagi u školama s kojima su uspostavili novu suradnju, koja već ima planirani nastavak.

Osim ovih odlaznih mobilnosti, u sklopu Erasmus projekata odvijale su se i dolazne mobilnosti. U Koprivnicu je ove školske godine stiglo 15 učenika i četiri nastavnika u sklopu triju projekata dolaznih mobilnosti naših partnerskih škola.

Tri učenice iz partnerske škole IC Piramida Maribor zanimanja pekar i slastičar i jedna nastavnica stručno su se osposobljavale u Obrtničkoj školi tijekom dvaju tjedna u prosincu 2021. g. pod koordinacijom Hrvoja Blažeka.

Deset učenika iz švedskih partnerskih škola koje rade u području računalstva boravilo je u Koprivnici od siječnja do ožujka ove godine te praksu obavljalo u koprivničkom STS-u uz koordinaciju Dubravke Jakupec, a mobilnost dvojice francuskih učenika pekara iz nove partnerske škole, koji su trotjednu praksu obavljali u Slatkim delicijama, koordinirala je Ljiljana Mraz.
VIRTUALNA ŠETNJA ŠKOLOM

 

UČENIČKI SERVIS

Centar kompetentnosti

POVELJA ZA MOBILNOST

Video promidžba

    

    

KORISNI LINKOVI

CMS za škole logo
Obrtnička škola Koprivnica / Trg slobode 7, HR-48000 Koprivnica / ss-obrtnicka-koprivnica.skole.hr / ured@ss-obrtnicka-koprivnica.skole.hr
preskoči na navigaciju